بررسی اثر نوسانات اقلیمی بر آبخوان دشت چادگان

سال انتشار: 1405
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 11

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWIM-16-1_009

تاریخ نمایه سازی: 4 مرداد 1405

چکیده مقاله:

نوسانات اقلیمی یکی از چالش های اساسی و اجتناب ناپذیر در عصر حاضر به شمار می آید که تاثیرات گسترده ای بر همه جنبه های محیط زیستی دارد. آبخوان ها به عنوان یکی از منابع حیاتی، تحت تاثیر این تغییرات قرار می گیرند. در این مطالعه، به بررسی اثر نوسانات اقلیمی بر آبخوان دشت چادگان پرداخته شده است. برای این منظور، تراز آب زیرزمینی به عنوان معیار اصلی شاخص GRI مورد بررسی قرار گرفت. سال های ۱۴۰۲-۱۳۸۱ به دلیل کامل بودن داده و اطلاعات، به عنوان بازه زمانی انتخاب و محاسبات و ارزیابی های لازم انجام شد. از ۱۲ چاه پیزومتری موجود در منطقه، وضعیت خشکسالی دو چاه غرب چادگان و سه راه غرغر بررسی شد و بیشترین میزان افت سطح آب زیرزمینی به ترتیب برای دوره زمانی ۹۶-۱۳۹۳ با نه متر و دوره زمانی ۸۹-۱۳۸۴ با ۱۸ متر در این دو چاه اتفاق افتاده است. ارزیابی چاه های منطقه مطالعاتی با شاخص GRI نشان دهنده کارایی خوب این شاخص در دشت چادگان می باشد. نتایج نشان داد که یک روند کاهشی در مقادیر شاخص GRI طی دوره های زمانی ۱۳۹۰-۱۳۸۵ و ۱۳۹۷-۱۳۹۴ وجود داشته و بالاترین درجه خشکسالی GRI در چاه غرب چادگان و سه راه غرغر به ترتیب با مقدار ۲.۴۷- در سال ۱۳۹۷ و ۲.۵۴- در سال ۱۳۹۰ به ثبت رسیده است. همچنین از آزمون ناپارامتری اسپیرمن جهت ارزیابی نتایج همبستگی بین شاخص خشکسالی هواشناسی SPI با شاخص خشکسالی هیدروژئولوژیک GRI استفاده شد. نتایج بیانگر عدم روند معنی دار بود و می توان علت عمده افت سطح آب زیرزمینی را مربوط به عوامل انسانی دانست.

نویسندگان

سیده صبا هاشمی

گروه آموزشی علوم و فناوری های محیطی، دانشکده مهندسی انرژی و منابع پایدار، دانشکدگان علوم و فناوری های میان رشته ای، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

کیومرث ابراهیمی

گروه آموزشی علوم و فناوری های محیطی، دانشکده مهندسی انرژی و منابع پایدار، دانشکدگان علوم و فناوری های میان رشته ای، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

سید جواد ساداتی نژاد

گروه آموزشی علوم و فناوری های محیطی، دانشکده مهندسی انرژی و منابع پایدار، دانشکدگان علوم و فناوری های میان رشته ای، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

علیرضا مقدم نیا

گروه آموزشی علوم و فناوری های محیطی، دانشکده مهندسی انرژی و منابع پایدار، دانشکدگان علوم و فناوری های میان رشته ای، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Bagheri, S. (۲۰۱۶). Climate profile of Chadegan County. Isfahan Meteorological ...
  • Jamshidi Avanaki, M., Ebrahimi, K., & Hashemi, S. (۲۰۲۵). Assessment ...
  • Kundzewicz, Z. W., Krysanova, V., Benestad, R. E., Hov, Ö., ...
  • McKee, T., Doesken, N., & Kleist, J. (۱۹۹۳). The Relationship ...
  • Mendicino, G., & Senatore, A. (۲۰۰۸). A Ground water resorce ...
  • Noshadi, M., & Ahadi, A. (۲۰۲۰). Analyzing Piezometers’ Behavior to ...
  • Viseyazdi, S., Faridhosseini, A., & Mosaedi, A. (۲۰۱۷). Correlation analysis ...
  • نمایش کامل مراجع