اثر ضد قارچی عصاره آبی، هیدروالکلی و اولتراسونیک موسیر بر آسپرژیلوس نایجر و پنی سیلیوم اکسپانسوم جدا شده از پنیر کپک زده

سال انتشار: 1405
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 7

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_FSCT-23-172_017

تاریخ نمایه سازی: 13 خرداد 1405

چکیده مقاله:

آلودگی مواد غذایی به کپک ها، یکی از چالش های مهم در صنایع غذایی به شمار می رود. هدف از این پژوهش، مطالعه و مقایسه اثرات ضد قارچی عصاره های آبی، هیدروالکلی (اتانولی) و اولتراسونیک حاصل از گیاه موسیر، بر رشد این دو کپک بود. کپک مورد مطالعه از فساد پنیر سفید ایرانی کپک زده جدا شدند. عصاره های آبی و هیدروالکلی موسیر به ترتیب با حلال آب مقطر و الکل اتانول ۷۰ درصد با استفاده از دستگاه سوکسله؛ و عصاره اولتراسونیک با بهره گیری از حمام فراصوت در دمای ۴۵ درجه سیلسیوس و توان ۲۰ کیلوهرتز به مدت ۲۰ دقیقه به دست آمدند. فعالیت ضد قارچی عصاره ها بر اساس تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشنده (MFC) مورد ارزیابی قرار گرفت و تجزیه و تحلیل میانگین داده ها با آنالیز واریانس دوطرفه و تست دانکن با سطح اطمینان ۹۵ درصد انجام شد. نتایج نشان داد که عصاره های آبی، هیدروالکلی و اولتراسونیک بر روی هر دو قارچ مورد مطالعه اثر ضد میکروبی داشتند. قوی ترین MIC و MFC به دست آمده به ترتیب مربوط به عصاره های اولتراسونیک، هیدروالکلی و آبی بود (P<۰.۰۵). همچنین مشخص شد که پنی سیلیوم اکسپانسوم در مقایسه با آسپرژیلوس نایجر در برابر همه انواع عصاره ها مقاوم تر بود و مقادیر بالاتری از عصاره برای مهار رشد و کشتن قارچ لازم بود (P<۰.۰۵). تفاوت بین ترکیبات موثره عصاره های آبی، هیدروالکلی و اولتراسونیک موسیر می تواند نشان دهنده نقش کلیدی ترکیبات ضد قارچی موجود در عصاره باشد.

کلیدواژه ها:

عصاره موسیر ، ضد قارچی ، حداقل غلظت ممانعت از رشد ، حداقل غلظت کشنده

نویسندگان

Mahdi Sarifi soltani

گروه دامپزشکی، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران

Fatemeh Ghadiri Langari

دانش آموخته گروه دامپزشکی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :