مسیریابی بهینه وسایل نقلیه در شبکه حمل و نقل برون شهری در شرایط بحران با استفاده از نرم افزار TRANSCAD(مطالعه موردی استان خراسان رضوی)
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,211
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
INDM05_080
تاریخ نمایه سازی: 11 خرداد 1393
چکیده مقاله:
بروز بحران امری اجتناب ناپذیر است و خسارت های فراوانی را نیز در پی دارد. در این میان، برقراری ارتباط در شبکه حمل و نقل جاده ای با توجه به اهمیت و جایگاه آن خصوصاً در شرایط اضطراری بسیار حائز اهمیت است. عملکرد مناسب شبکه راه ها می تواند باعث کاهش اثرات حادثه در این شرایط شود و شبکه ای که نتواند دسترسی لازم را فراهم کند، دارای قابلیت اطمینان اندکی است و موجب آسیب های گسترده تری نیز می شود. استان خراسان رضوی به علت موقعیت جغرافیایی و شرایط طبیعی ویژه، در معرض آسیب های ناشی از وقوع حوادث طبیعی و غیر طبیعی قرار دارد. بنابراین تأمین دسترسی و کاهش این آسیب ها دارای اهمیت است. در این پژوهش بر مبنای حجم وسیعی از اطلاعات میدانی مدلی ارائه شده که بتوان ازطریق آن برای درجه اهمیت کمان های راه های برونشهری درسطح استان خراسان رضوی استفاده کرد. به کارگیری مدل ارائه شده دراین تحقیق برای استان خراسان رضوی نشان میدهد که قابلیت بکارگیری روش برای درجه اهمیت انتخاب پروژه ها برای تقویت وبازسازی کمان های شبکه درموقع بروز بحران به تنهایی وجود ندارد. بنابراین میتوان اینطور بیان نمودکه استفاده ازمدل ارائه شده به تنهایی جهت درجه اهمیت اجزای شبکه حمل ونقل در برابر بحران کافی نبوده و بطور کلی دراین مدل کمانی بیشتر اهمیت پیدا میکندکه قطع آن دسترسی کل شبکه را نسبت به دسترسی درحالت عادی بیش از سایرکمان ها کاهش دهد. قابل ذکر است در روش پیشنهادی این مطالعات، با توجه به وابستگی حل مساله به خصوصیات شبکه معابر، استفاده از نرمافزارهای پشتیبانیکننده این خصوصیات به منظور تسهیل در حل مساله اجتناب ناپذیر بود. از اینرو در این مطالعه، نرم افزار قدرتمند TRANSCAD مورد استفاده قرار گرفته و با ایجاد ماکروهای مربوطه، نسبت به تعریف مساله مسیریابی مذکور در محیط برنامه و حل آن در آن محیط، اقدام گردید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سیدحسین میرزینلی یزدی
دکترای تکتونیک ، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر
سیدمحمد ابراهیمیان
کارشناس ارشد مهندسی برنامه ریزی حمل و نقل و ترافیک،راه و شهرسازی بابل
ایمان عنایتی نوآبادی
کارشناس ارشد مهندسی برنامه ریزی حمل و نقل و ترافیک،شهرداری قائمشهر
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :