استفاده از آنالیز SHE در تعیین عامل موثر بر تنوع زیستی پرندگان آبزی و کنار آبزی مطالعه موردی خورهای تیاب و میناب، کولاهی و حسن لنگی استان هرمزگان
محل انتشار: سومین همایش ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 909
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
HESD03_056
تاریخ نمایه سازی: 27 اردیبهشت 1393
چکیده مقاله:
جنگلهای مانگرو با توجه به شرایط اکولوژیکی حاکم بر محیط آنها و به دلیل دارا بودن بالاترین فراوانی و تنوع گونهای منابع غذایی از دیرباز به عنوان یکی از مهمترین زیستگاههای استراحتگاهی و جوجه آوری پرندگان آبزی و کنار آبزی شناخته شدهاند. در این بررسی از آمار شش ساله(1390-1385) مربوط به سرشماریهای نیمه زمستانه پرندگان آبزی و کنار آبزی خورهای تیاب، حسن لنگی و کولاهی در استان هرمزگان در جهت مشخص شدن مولفه موثر بر شاخص عددی تنوع استفاده شد. محاسبه شاخصهای تنوع نشان داد که تنوع در خورهای تیاب، حسن لنگی و کولاهی به ترتیب در سالهای 1388،1388و1389 به نسبت دیگر سالها بیشتر بوده که شاخصهای تنوع شانون واینر، غنای گونه که همان فراوانی گونهای بوده و شاخص یکنواختی پایلو به ترتیب برابر(H= 3.15)، (44)و (j=0.75)؛ (H=3.2)، (41)و(j=0.79)؛ (H=2.99)، (37)و(J=0.74) بودهاند. شاخص های عددی تنوع، ترکیبی از دو مولفه مهم غنای گونه و یکنواختی میباشند. به طور ساده غنا به معنی تعداد گونه و یکنواختی نیز به معنی فراوانی نسبی می باشد. اما یکی از مشکلات مهم این شاخصها جدا نکردن سهم هر کدام از این دو مولفه در مقدار شاخص عددی است. یکی از موثرترین و کارآمدترین روش ها در جهت محاسبه سهم این دو مولفه در شاخصهای عددی تنوع استفاده از آنالیز SHE میباشد که امکان بررسی و محاسبه این دو مولفه را میسر میسازد. نتایج حاصل نشان میدهد که مولفه موثر بر شاخص عددی تنوع در هر سه خور مولفه یکنواختی (E) است. در این بازه زمانی تغییرات شدیدی در سیمای پرندگان منطقه در سه خور مشاهده نشده به این معنی که ترکیب گونهای در این سه خور تقریبا ثابت بوده است.
نویسندگان
پیمان کرمی
دانشجوی کارشناسی ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشگاه هرمزگان
محمد کمانگر
دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور، دانشگاه هرمزگان
حسن تیموری
دانشجوی کارشناسی ارشد ارزیابی و آمایش سرزمین، دانشگاه هرمزگان
صابر قاسمی
گروه محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :