اثربخشی مداخله مبتنی بر مدرسه یادگیری تنفس بر تاب آوری تحصیلی و بهزیستی روان شناختی دانش آموزان

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 2

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PEN-12-2_004

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1404

چکیده مقاله:

مقدمه: دانش آموزان در دنیای امروز، با چالش های متعدد تحصیلی و روان شناختی درگیر بوده و از این رو، نیازمند دریافت مداخلات موثر و اختصاصی هستند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر مدرسه یادگیری تنفس بر تاب آوری تحصیلی و بهزیستی روانشناختی دانش آموزان بود. روش: پژوهش حاضر از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون باکنترل فعال بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ بودند که از آن ها، ۶۰ دانش آموز (۳۰ دختر و ۳۰ پسر) با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های مداخله و گروه کنترل قرار گرفتند. جهت سنجش متغیرهای پژوهش، از مقیاس تاب آوری تحصیلی ساموئلز و پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف استفاده شد. دو گروه اول، برنامه یادگیری تنفس به مدت ۶ هفته و ۲ گروه دوم، گفت وگوی روزمره به طور همزمان دریافت کردند. نتایج : در دختران، مداخله به طور معناداری بر تاب آوری تحصیلی η²=۰.۵۶، p<۰.۰۰۱))  موثر بود. همچنین در پسران، مداخله به طور معناداری بر تاب آوری تحصیلی (η²=۰.۴۶، p<۰.۰۰۱)  موثر بود. تاثیر معناداری بر بهزیستی روان شناختی در هیچ یک از گروه ها گزارش نشد (۰/۰۵ < p). نتیجه گیری: برنامه آموزشی یادگیری تنفس در بهبود تاب آوری تحصیلی در جمعیت عمومی دانش آموزان متوسطه دوم تاثیر بالایی دارد و می تواند به منزله مداخله ای موثر مورد استفاده قرار گیرد.

نویسندگان

علی رضا عیوض نژاد فیروزسالاری

M.A in General Psychology, Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran.

محمد نریمانی

Professor of psychology, Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran

سجاد بشرپور

Professor of psychology, Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • UNICEF. Adolescent mental health statistics [Internet]. ۲۰۲۴ [cited ۲۰۲۵]. Available ...
  • Hale DR, Bevilacqua L, Viner RM. Adolescent health and adult ...
  • Slominski L, Sameroff A, Rosenblum K, Kasser TIM. Longitudinal predictors ...
  • Yang S, Wang W. The role of academic resilience, motivational ...
  • Mauceri B. Teaching adolescents to BREATHE: the implementation of the ...
  • Samuels WE. Development of a non-intellective measure of academic success: ...
  • نمایش کامل مراجع