بررسی مراحل فنولوژی گیاه دارویی رازک (.Humulus lupulu L) درگرگان

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 685

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

RCMPNI01_071

تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1393

چکیده مقاله:

آثار و عواقب مخرب ناشی از مصرف داروهای شیمیایی باعث گردیده که پرورش، اهلی کردن و در نتیجه تولید انبوه گیاهان دارویی بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. در صورت کشت و تولید این گیاهان، دانستن تغییرات حیاتی گیاه (مراحل فنولوژی) بعنوان مطالعات پایه در مدیریت کشت و کار گیاهان دارویی نقش مؤثری خواهد داشت. یکی از گونههای دارویی مهم و بومیا ستان گلستان گیاه رازک می باشد. رازک با نام علمی Humulus lupulus از تیره Canabinacae گیاهی است بالا رونده و از زمانهای قدیم در بیشتر نقاط جهان جهت استفاده داروئی مصرف می گردد. این گیاه در استان گلستان از قسمتهای غرب (جنگلهای بندرگز) تا قسمت شرق (جنگلهای پارک گلستان) در نواحی جلگه ای و مرطوب انتشار دارد. قسمت مورد استفاده آن معمولاً گلهای ماده آن می باشد و دارای خواص متعددی از جمله: آرام کننده، تسکین دهنده اعصاب، خواب آوری،مقوی معده و ... بوده و در صنایع داروسازی نیز از مواد مؤثره گلهای آن داروهای آرام بخش و خواب آور تولدی می شود. هدف از این بررسی تعیین مراحل مختلف رشد گیاه (فنولوژی) رازک بود. جهت مطالعه، ابتدا این گونه در ایستگاه تحقیقاتی چالکی گرگان کشت و سپس مشاهدات و یادداشت برداری در طی سال از این گونه صورت گرفت و تاریخ وقوع پدیده های حیاتی (شروع رشد، رشد رویشی، گلدهی، رسیدن و ریزش بذر و ...) ثبت گردید. نتایج حاصل از ثبت مراحل رویشی نشان داد، رشد رویشی رازک از اواسط بهمن ماه آغاز و تا اواسط شهریور ادامه دارد، یعنی در واقع این گونه از دوره رشد طولانی برخوردار می باشد. در اواسط شهریور گیاه به گل نشسته و در اواسط اذر بذور آن به رسیدگی کامل رسیده و در اواخر آذرماه ریزش می نمایند. این گ ونه به سبب بومی بودن و سازگاری با شرایط اکولوژیک حاکم بر منطقه، توانست در چنینمحیطی بخوبی رشد کرده و چرخه زندگی خود را کامل نماید. جهت استفاده دارویی م هرماه زمان مناسبی جهت جمع آوری گلهای ماده رازک در منطقه می باشد. لذا با توجه بهاینکه برداشتگیاهان داروئی به مقدار زیاد از عرصه های منابع طبیعی امکان پذیر نمی باشد، شایسه است به طبیعت بعنوان بانک ژن نگریسته و در حفظ ذخایر توارثی گیاهان داروئی بخصوص گونه های نادر و اندمیک اهتمام ورزید و از طریق کشت و کار گیاهان داروئی نیازهای جامعه را برآورده نمود.

نویسندگان

قاسمعلی ابرسجی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

سیدعلی حسینی (رضا)

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ا- امید بیگی، ر.، 1379. تولید وفرآوری گیاهان داروئی جلد ...
  • حسینی، سع.، 1379. گزارش نهایی طرح جمع‌آوری و شناسایی فلوراستان ...
  • مظفریان، و.، 1375. فرهنگ نامهای گیاهان ایران، انتشارات فرهنگ معاصرایران. ...
  • میرحیدر، ح، 1372. معارف گیاهی، جلد 8، دفترنشرفرهنگ اسلامی‌تهران. ...
  • نمایش کامل مراجع