بررسی اثرات لیزوفسفولیپید در جیره های حاوی اسیدهای چرب اشباع بر عملکرد و وضعیت سلامت گوساله های شیرخوار هلشتاین
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 60
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-16-3_010
تاریخ نمایه سازی: 15 آذر 1404
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: دستیابی به رشد و سلامتی مناسب در طی دوره پیش از شیرگیری هدف اصلی در پرورش گوساله است، درحالی که مرگ و میر زیاد میتواند نسبت سود به زیان را کاهش دهد. سلامتی و رشد گوساله و همچنین ویژگی های عملکردی و عمر اقتصادی آن در آینده تحت تاثیر تغذیه شیر در دوره قبل از شیرگیری قرار می گیرد. به علت بالا بودن قیمت شیر و جایگزین آن، برنامه مدیریت تجاری گوساله بر محدودکردن مصرف شیر و جایگزین آن تمرکز کرده است. گوساله ها برای مصرف مواد گرانوله زیاد و قطع شیر زودتر تشویق می شوند، که پتانسیل ایجاد اسهال و سایر بیماری ها را کاهش می دهد. هر راهبردی که سبب کاهش مصرف خوراک مایع و افزایش مصرف استارتر شود، سبب کاهش هر یک از این موارد خواهد شد. چگونگی تغذیه گوساله ها قبل و بعد از شیرگیری یکی از مراحل بسیار مهم پرورش دام برای داشتن یک برنامه منظم و آینده نگر است. برنامه های تغذیه زودهنگام یا تغذیه فشرده که در آن بیشتر از شیر یا جایگزین شیر استفاده می شود، احتمالا پتانسیل بهبود نرخ رشد و کاهش سن در اولین گوساله زایی را دارند. مصرف استارتر گوساله توسعه شکمبه را بهبود می دهد و سبب افزایش وزن در روزهای قبل از شیرگیری و همچنین کاهش افت وزن در روزهای بعد از شیرگیری می شود. با توجه به نقش و اهمیت لیزوفسفولیپید در متابولیسم چربی و مطالعات محدود در رابطه با اثرات متقابل این دو افزودنی، هدف از این آزمایش بررسی امکان افزایش قابلیت هضم چربی ها در روده گوساله های هلشتاین با استفاده از افزودن لیزوفسفولیپید است.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر با تعداد ۴۸ راس گوساله با میانگین وزن تولد ۴ ± ۳۹/۹ کیلوگرم و میانگین سن ۱ ± ۳ روز در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار و ۱۲ تکرار به مدت ۸۵ روز انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱) تیمار شاهد، ۲) تیمار شاهد به همراه ۳ درصد چربی غنی از اسیدهای چرب اشباع، ۳) تیمار شاهد به همراه روزانه ۲ گرم لیزوفسفولیپید و ۴) تیمار شاهد به همراه روزانه ۲ گرم لیزوفسفولیپید + ۳ درصد چربی غنی از اسیدهای چرب اشباع بودند. لیزوفسفولیپید از ۶ تا ۴۰ روزگی در شیر و از ۴۱ تا ۸۵ روزگی در استارتر اضافه شد. گوساله ها در تمام طول آزمایش دسترسی آزاد به خوراک و آب داشتند. استارتر تا قبل از شیرگیری با ۷ درصد یونجه خشک خردشده و پس از شیرگیری با ۱۰ درصد یونجه خشک مخلوط و به گوساله ها عرضه شد. مصرف خوراک هر ۱۰ روز یکبار برای هر گوساله اندازه گیری شد. گوساله ها در ابتدای آزمایش و هر ۱۰ روز یکبار تا پایان طرح با استفاده از یک باسکول دیجیتالی وزن کشی شدند. اندازه گیری تمام پارامترها در کل طرح راس ساعت ۱۴:۰۰ انجام گرفت. متغیرهای رشد اسکلتی شامل دور سینه، عرض هیپ، ارتفاع هیپ، ارتفاع جدوگاه، و طول بدن گوساله ها در لحظه ورود به طرح و هر ۱۰ روز یکبار انجام شد. جهت اندازه گیری قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی خوراک به روش جمع آوری کل مدفوع در هفته آخر قبل از شیرگیری و یک هفته مانده به اتمام طرح از طریق اتصال کیسه مخصوص جمع آوری مدفوع به گوساله نر، مقدار مدفوع دفعی مربوط به ۲۴ ساعت ( به مدت ۳ روز جمع آوری مدفوع)، برای هر حیوان اندازه گیری شد. آنالیز آماری داده ها با استفاده از مدل های مختلط و با لحاظ کردن اثر تیمار به عنوان اثر ثابت و وزن اولیه به عنوان متغیر کمکی (از وزن اولیه به عنوان متغیر کمکی برای آنالیز افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی استفاد شد) انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان دادند که بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ استارتر مصرفی، میانگین افزایش وزن روزانه، بازده خوراک، مواد جامد مصرفی و همچنین ماده خشک مصرفی تفاوت معنی داری وجود نداشت. تیمارهای آزمایشی از لحاظ وزن بدن در روز ۸۵ دارای تفاوت معنی دار بودند به طوری که بین تیمار حاوی ۳ درصد چربی اشباع دارای بالاترین وزن (۱۰۹/۲) و تیمار حاوی ۲ گرم لیزو فسفولیپید با کمترین وزن (۱۰۵/۳) به لحاظ آماری تفاوت معنی دار وجود داشت. بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و چربی خام و همچنین اسکورهای بیومتری شامل دور مچ، عرض هیپ، طول بدن، دور سینه، قد از جدوگاه و قد از کپل تفاوت معنی داری وجود نداشت.
نتیجهگیری: استفاده از اسید چرب اشباع به همراه لیزوفسفولیپید هیچ گونه تاثیر معنی داری روی عملکرد رشدی گوساله های شیرخوار هلشتاین تا سن ۸۵ روزگی نداشت. در کل نتایج آزمایش حاضر نشان می دهند که استفاده همزمان روزانه ۲ گرم لیزوفسفولیپید و ۳ درصد اسید چرب اشباع هیچ گونه تاثیر معنی داری روی عملکرد گوساله های شیرخوار هلشتاین ندارد.
کلیدواژه ها:
Body weight ، Dry matter ، Feed ، Performance ، Treatment ، تیمار ، خوراک ، وزن بدن ، ماده خشک ، عملکرد
نویسندگان
موحد پورمیرزا
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Mohghegh Ardabili, Ardabil, Iran
فرزاد میرزایی آقچه قشلاقی
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Mohghegh Ardabili, Ardabil, Iran
علی اسدی الموتی
Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Technology (Aborihan), University of Tehran, Tehran, Iran
بهمن نویدشاد
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Mohghegh Ardabili, Ardabil, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :