ارزیابی تحمل به خشکی لاین های مختلف گندم دوروم در مرحله جوانه زنی تحت شرایط آزمایشگاهی

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 22

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CBB-4-2_006

تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1404

چکیده مقاله:

مقدمه: تنش خشکی از مهم ترین عوامل ایجاد اختلال در رشد و نمو گیاهان به­ویژه در مرحله جوانه زنی در مناطق خشک و نیمه خشک هست. جوانه­زنی مرحله­ای حساس از دوره رشد گندم به شمار می­رود که معمولا تحت تاثیر تنش خشکی قرار می­گیرد. در بین محصولات زراعی گندم دارای بیش­ترین سطح زیرکشت و مهم­ترین غله دنیا می­باشد. گندم منبع اصلی تامین پروتئین و کربوهیدرات می­باشد. تقریبا نیمی از زمین­های زراعی ایران به کشت گندم اختصاص داده شده است. گندم دوروم دومین گونه زراعی مهم گندم و دهمین محصول زراعی مهم دنیا است که حدود ۱۰ درصد کل سطح زیر کشت جهانی گندم را به خود اختصاص داده است.مواد و روش ها: در این آزمایش ویژگی­های جوانه­زنی و عکس­العمل ژنوتیپ­های گندم دوروم تحت تنش خشکی در شرایط آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. بدین منظور جوانه زنی و رشد گیاهچه های ۲۰ ژنوتیپ گندم دوروم در شرایط تنش رطوبتی در سه سطح (صفر بعنوان شاهد،  ۴/۰- و ۸/۰- مگاپاسگال) به وسیله محلول پلی اتیلن گلایکول ۶۰۰۰ مورد آزمون قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سال ۱۳۹۸ اجراء گردید. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانه­زنی، سرعت جوانه­زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه­چه، طول ساقه­چه و وزن خشک ریشه­چه و ساقه­چه بودند.یافته ها: نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات نشان­ داد که اثر ژنوتیپ­، تنش خشکی و اثر متقابل آن­ها برای کلیه صفات مورد­ بررسی، معنی­دار بود و با افزایش تنش خشکی، مقدار اغلب صفات نیز کاهش پیدا کرد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که سرعت جوانه زنی دارای همبستگی مثبت، کامل و معنی دار با درصد جوانه زنی بود. همچنین، وزن خشک ساقه­چه با طول ساقه­چه همبستگی مثبت و بسیار معنی داری (۷۸/۰) نشان داد. در بین صفات مورد ارزیابی صفت طول ساقه­چه حساسیت بیشتری به تغییر تنش خشکی نشان داد. به طور کلی در بین ژنوتیپ­های مورد بررسی ژنوتیپ­های شماره ۱۸ و ۲۰ وضعیت مناسب­تری داشتند و به عنوان ژنوتیپ متحمل به تنش خشکی و ژنوتیپ­های شماره ۲ و ۵ به عنوان ژنوتیپ­های حساس به تنش خشکی شناخته شدند..نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که استفاده از پلی اتیلن گلایکول موجب کاهش قابل توجه درصد جوانه زنی و رشد گیاهچه های گندم دوروم می شود. نکته قابل توجه افزایش طول ریشه چه در برخی از ژنوتیپ ها با افزایش سطح تنش بود که اهمیت طول ریشه چه را در شرایط خشکی نشان می دهد. همچنین مشاهده شد که با افزایش تنش، درصد جوانه زنی نهایی و شاخص سرعت جوانه زنی نیز کاهش پیدا کرد. در مجموع وجود تنوع ژنتیکی قابل توجه در بین ژنوتیپ ها از نظر تحمل به خشکی، امکان انتخاب ژنوتیپ های برتر را مهیا نمود.

نویسندگان

چنگیز عزیزالهی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

علیرضا زبرجدی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

عباس رضایی زاد

بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

رضا محمدی

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdi, H., Bihamta, M.R., Aziz-Ov, E., & Chogan, R. ۲۰۱۵. ...
  • Abdul–Baki, A.A., & Anderson, J.D. ۱۹۷۰. Viability and leaching of ...
  • Abiri, R., Zabarjadi, A.R., Ghobadi, M., & Kafashi, A. ۲۰۱۶. ...
  • Akhawan Armaki, M., Azarnivand, H., Asareh, M.H., Jafari, A.A., & ...
  • Alivand, R., Tovakol Afshari, R., & Sharifzade, F. ۲۰۱۰. Germination ...
  • Attarzadeh, M., Balouchi, H., Movahhedi Dehnavi, M., Salehi, A., & ...
  • Chaghakbodi, Z., Zabarjadi, A.R., & Kahrizi, D. ۲۰۱۲. Evaluation of ...
  • Copland, L.D., & Mc Donald, M.B. ۱۹۹۵. Seed Science and ...
  • Fakheri, B.A., Mousavi Nick, S.M., & Mohammadpour Vashvaei, R. ۲۰۱۷. ...
  • Gharoobi, B., Ghorbani, M., & Ghasemi-Nezhad, M. ۲۰۱۲. Effects of ...
  • Gurvich, D. E., Pérez-Sánchez, R., Bauk, K., Jurad O, E., ...
  • Geravandi, M., Farshadfar, E., & Kahrizi, D. ۲۰۱۰. Evaluation of ...
  • Jafarnejad, A., Taheri, G., & Rahchamanie, A.A. ۲۰۰۹. Study of ...
  • Jajermi, V. ۲۰۱۵. Effect of water stress on germination indices ...
  • Kafi, M., Nezami, A., Hosseini, H., & Masoumi, A. ۲۰۰۵. ...
  • Kamrani, M., Farzi, A., & Ebadi, A. ۲۰۱۵. Evaluation of ...
  • Kiani, S., Parmoon, G., Moosavi, S.A., & Siadat, S.A. ۲۰۲۰. ...
  • Maguire, J.D. ۱۹۶۲. Seed of germination-aid in selection and evaluation ...
  • Marjani, A., Farsi, M., & Rahimizadeh, M. ۲۰۰۶. Investigation of ...
  • Matsuo, R.R. ۱۹۹۸. Durum wheat: its unique pasta-making properties. P ...
  • Muscolo, A., Sidari, M., Anastasi, U., Santoneoceto, C., & Maggio, ...
  • Nabizadehm E., Heydari Sharifabad, H., & Nourmohammadi, Gh. ۲۰۰۷. Effects ...
  • Saeidi, M., Ahmadi, A., Poustini, K., & Jahansouz, M.R. ۲۰۰۷. ...
  • Ullah, A., Sadaf, S., Ullah, S., Alshaya, H., Okla M.K., ...
  • Whalley, W.R., Bengough, A.G., & Dexter, A.R. ۱۹۹۸. Water stress ...
  • Willenborg, C.J., Wildeman, J.C., Miller, A.K., Rossnagel, B.G., & Shirtliffe, ...
  • Zarei, L., Farshadfar, E., Haghparast, R., Rajabi, R., & Mohammadi ...
  • Zebarjadi, A.R., Soheilikhah, ZH., Ghasempour, H.R., & Vaisipour, A. ۲۰۱۲. ...
  • نمایش کامل مراجع