بررسی غلظت فلزات سنگین در ماهیان قزل‌آلا توزیعی در سطح شهر شیراز

سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 784

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCEH16_428

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1392

چکیده مقاله:

ماهی قزل‌آلا (Oncorhynchus mykiss) از جمله ماهیان بازار پسند و ممتاز شیلاتی محسوب می‌شود که بررسی آلودگی‌های آن از نظر میزان سلامت و همچنین سلامت غذای جامعه اهمیت دارد. ماهی قزل‌آلا از نوع ماهیان سرد آبی است و در زیر گروه ماهیان آزاد جای می‌گیرد. آلودگی مواد غذایی از جمله ماهیان به فلزات سنگین می‌تواند منجر به تجمع زیستی این عناصر در بدن مصرف کنندگان و بروز برخی از بیماری‌ها گردد. با توجه به اهمیت و جایگاه ماهیان در هرم غذایی جوامع بشری، کنترل کیفیت آنها در حفظ سلامتی مصرف کنندگان بسیار حائز اهمیت می‌باشد، به همین منظور در این مطالعه میزان فلزات سنگین سرب، روی، کادمیوم، مس، نیکل و کبالت در ماهیان قزل‌آلا توزیع شده در سطح شهر شیراز در سال 1392 مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی نمونه برداری به طور کاملاً تصادفی طی مدت 3 ماه صورت گرفت و تعداد 30 نمونه جمع‌آوری گردید. پس از آماده‌سازی، از دستگاه پلاروگراف مدل VA 797 Computrace مطابق با روش استاندارد برای تعیین میزان فلزات و از نرم افزار SPSS نسخه 19 با سطح معناداری 05/0 برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده گردید.نتایج و بحث: مقادیر میانگین غلظت سرب، کادمیوم، روی و مس به ترتیب برابر 27/0، 09/0، 52 و 69 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم بافت نمونه ماهیان بود. میانگین کلی غلظت فلزات مذکور در گوشت ماهیان مورد آزمون در نمونه‌های بررسی شده کمتر از حداکثر مجاز سازمان جهانی بهداشت بود و با مقایسه میانگین مقادیر فلزات سنگین موجود در ماهیان قزل‌آلا با مقادیر استاندارد، اختلاف معناداری مشاهده نشد (05/0Pvalue > ).نتیجه گیری: نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نمونه‌ها و مقایسه آنها با مقادیر استاندارد نشان داد که میانگین غلظت فلزات سنگین در ماهیان قزل‌آلا توزیع شده در شهر شیراز کمتر از حد مجاز استاندارد سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان غذا و کشاورزی (FAO) بوده و از شرایط قابل قبولی برای مصارف انسانی برخوردار می‌باشند

نویسندگان

محمد فرامرزیان

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز

زهرا درخشان

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت و تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز

مژده رنجبر

کارشناس ارشد شیمی تجزیه گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت و تغذیه دانتشگاه علوم پزشکی شیراز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • افضلی ش, ابطحی. کاشانی. سنجش تجمع فلزات سنگین در بافت ...
  • Burger J, Gochfeld M. Heavy metals in commercil fish in ...
  • Tirkmen A, Tirkmen M, Tepe Y, Akyurt I. Heavy metals ...
  • Rashed MN Monitoring of environmentl heavy metals in fish from ...
  • Zauke GP, Savinov VM, Ritterhoff J, Savinova T. Heavy metals ...
  • Canli M, Atli G. The relationships between heavy metal (Cd, ...
  • Karadede H, Unli E. Concentration of some heavy metals in ...
  • Kalay M, Ay o, Canli M. Heavy Metal Concentration in ...
  • Demirak A, Yilmaz F, Levent Tuna A, Ozdemir N. Heavy ...
  • APHA A. WEF (1998) Standard methods for the examination of ...
  • نمایش کامل مراجع