ارزیابی اثر ضد میکروبی اسانس مرزه بر اشرشیا کلای در دوغ

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCFOODI21_1968
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2024
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه کرامت

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

نصیره علوی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

مرضیه موسوی نسب

دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز- رئیس گروه پژوهشی فراوری آبزیان، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

زهرا کرمی

دانشجوی کارشناسی ارشد بخش علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی اثر ضد میکروبی اسانس مرزه با غلظت های مختلف (2500، 5000 و 10000 پیپی ام) در برابر اشرشیا کلای تلقیح شده در دوغ نگهداری شده در دمای محیط به مدت 16 روز می باشد pH و رنگ (Lab) نمونه های مختلف دوغ در روزهای مختلف اندازه گیری و ارزیابی حسی نمونههای دوغ تولید شده برای بررسی کیفی دوغ ها تهیه شد. میزان رشد باکتری در دوغ حاوی اسانس طی دوره نگهداری کاهش یافت. هر سه غلظت اسانس به کاربرده شده اثر ضد میکروبی داشته اند. تاثیر ضد میکروبی غلظت 10000 بیشتر از 5000 و آن، بیشتر از غلظت 2500 پی پی ام می باشد. دو غلظت 5000 و آن، بیشتر از غلظت 2500 پی پی ام می باشد. دو غلظت 5000 و 10000 پی پی ام توانسته اند در روز چهارم و روز دوازدهم به طور موثری اثر ضد میکروبی داشته باشند. در روزشانزدهم، هیچ تفاوت معنی داری بین نمونه حاوی اسانس با غلظت 10000 پی پی ام با نمونه کنترل منفی وجود ندارد. با وجود بیشترین تاثیر ضد میکروبی غلظت 10000 ، اما آنالیزحسی نشان می دهد که بیشترین پذیرش برای نمونه دوغ حاوی غلظت 2500 پی پی ام بوده است. در رابطه با بو، نمونه های شاهد بوی مشابه (بوی دوغ تازه) و نمونه های دوغ حاوی غلظت 2500، 5000 و 10000، بوهای متفاوتی داشتند (از محدوده بوی ضعیف گیاه مرزه تا بوی مشخص و ویژه گیاه مرزه). درمورد آنالیز رنگ ، نمونه های دوغ حاوی غلظت 2500 و 5000 پی پی ام رنگ یکسان داشته و نزدیک به نمونه های شاهد (رنگ سفید) تشخیص داده شد.نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که اسانس بر رنگ در دوغ اثر خواهد گذاشت و هر چه غلظت اسانس بیشتر باشد، تاثیر آن بر روی رنگ بیشتر است. بر اساس استاندارد دوغ در ایران، شماره 2453، pH دوغ باید کمتر از 4/30 باشد که تمام نمونه ها در طی دوره نگهداری در سطح مورد نظر قرار داشتند.

کلیدواژه ها

اسانس روغنی، مرزه، اشریشیا کلای، دوغ، دمای محیط

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.