بررسی شاخص های فیتوشیمیایی درختان چنار (Platanus orientalis) واقع در چهار منطقه (۱، ۳، ۶ و ۱۱) از خیابان ولیعصر تهران تحت شرایط اقلیمی و آلاینده های محیطی متفاوت
محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 39، شماره: 2
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 4
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHSUM-39-2_006
تاریخ نمایه سازی: 25 تیر 1404
چکیده مقاله:
آلودگی هوا و تغییرات اقلیمی بر رشد، کیفیت و خصوصیات فیتوشیمیایی درختان در فضای سبز شهری تاثیر بسزایی دارد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تغییرات اقلیم و آلایندههای محیطی بر خصوصیات شیمیایی درختان چنار (Platanus orientalis) در چهار منطقه از شهر تهران (مناطق ۱، ۳، ۶ و ۱۱) اجرا شد، داده برداری در سه زمان ۱، ۱۵ و ۳۰ آبان ماه در سال ۱۴۰۲ انجام و نتایج تی تست نشان داد که تفاوت معنی داری بین این سه زمان برای صفات مورد ارزیابی وجود ندارد و میانگین دادههای این سه زمان جهت تجزیه مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مناطق آلوده ۶ و ۱۱ بیشترین میزان نشت یونی و در منطقه ۱۱ بالاترین محتوای مالون دیآلدئید حاصل گردید. آلودگی هوا در مناطق ۳ و ۶ منجر به افزایش بالاترین محتوای نسبی آب برگ شد. بیشترین محتوای فلاونوئید در منطقه ۱۱ که دارای بالاترین میزان آلودگی هوا بودند، مشاهده گردید. افزایش آلایندههای محیطی در مناطق ۳ و ۱۱ در مقایسه با منطقه ۱ (منطقه پاک) با افزایش معنیدار میزان آنتوسیانین و بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانتی در منطقه ۱۱ همراه بود. همچنین بیشترین میزان فنل در مناطق ۶ و ۱۱ به ترتیب با میزان ۶۴/۵۴ و ۷۰/۴۵ میلی گرم بر گرم حاصل شد. علاوه بر آن، در مناطق با آلودگی بیشتر (۱۱، ۶ و ۳) و ارتفاع از سطح دریا و شیب کمتر در مقایسه با منطقه پاک ۱، فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در برگ درخت چنار افزایش معنیداری را نشان داد. به طور کلی، آلودگی هوا و کاهش ارتفاع از سطح دریا و شیب منجر به افزایش نشت یونی، مالون دیآلدئید، محتوای نسبی آب برگ، فلاونوئید، آنتوسیانین، آنتیاکسیدانت، فنل و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی گردید.
کلیدواژه ها:
ارتفاع از سطح دریا ، آلاینده ها ، آنتی اکسیدانت ، سوپراکسید دیسموتاز ، فلاونوئید ، مالون دی آلدئید ، نشت یونی
نویسندگان
غلامحسین همایونی
گروه آموزشی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
محمدرضا راجی
گروه آموزشی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
عبداله احتشام نیا
گروه آموزشی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
مصطفی عالی فر
گروه آموزشی علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :