تاثیر آموزش مجازی همتامحور بر خودکارآمدی قلبی و خودمراقبتی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی : یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 23
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AJCHOR-33-2_001
تاریخ نمایه سازی: 20 تیر 1404
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: نارسایی قلبی یکی از بیماری های شایع مزمن است که مدیریت مناسب آن به خودکارآمدی و خودمراقبتی بیماران بستگی دارد. یکی از راه های مهم ارتقای خودمراقبتی و خودکارآمدی آموزش بیماران و دسترسی آنان به اطلاعات سلامت است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مجازی همتامحور بر خودکارآمدی قلبی و خودمراقبتی بیماران مبتلابه نارسایی قلبی انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهی با مشارکت ۷۴ بیمار مبتلابه نارسایی قلبی در مرکز قلب فرشچیان همدان انجام شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آموزش همتا قرار گرفتند. پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه خودمراقبتی بیماران نارسایی قلبی و پرسش نامه خودکارآمدی قلبی به صورت خودگزارشی قبل و یک ماه بعد از اتمام مداخله تکمیل شدند. گروه کنترل تنها آموزش های روتین را دریافت کردند. گروه آموزش همتا به مدت یک ماه، هر هفته در دو جلسه آموزشی بیست تا سی دقیقه ای و درمجموع در هشت جلسه، کلیپ های آموزشی را که فرد همتا ضبط کرده بود در فضای مجازی دریافت کردند. با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنف نرمال بودن داده ها بررسی شد. برای آنالیز داده ها از آزمون های مجذور کای، تست دقیق فیشر، تی زوجی و تی مستقل استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد قبل از مداخله، ازنظر متغیرهای دموگرافیک، خودکارآمدی قلبی و خودمراقبتی، اختلاف آماری معناداری بین بیماران دو گروه مشاهده نشد (۰۵/۰P˃). در زمان بعد از مداخله، تفاوت آماری معناداری در خودکارآمدی قلبی و خودمراقبتی بیماران گروه آموزش همتا نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (۰۵/۰ P˂).
نتیجه گیری: آموزش مجازی همتامحور باعث ارتقای خودکارآمدی قلبی و خودمراقبتی بیماران مبتلابه نارسایی قلبی می شود. در شرایطی که امکان آموزش حضوری وجود ندارد، این نوع آموزش جایگزینی موثر است. همچنین، این روش مکملی برای افزایش اثربخشی آموزش حضوری است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امیر حسین شریفی کلاریجانی
Hamadan University of Medical Sciences
علی افشاری
Hamadan University of Medical Sciences
امین دوستی ایرانی
Hamadan University of Medical Sciences
سیدکیانوش حسینی
Hamadan University of Medical Sciences
عظیم عزیزی
Hamadan University of Medical Sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :