تاثیر خاطره گویی تلفنی بر نشخوار فکری و امیدواری زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی
محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 18، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 14
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJBD-18-2_002
تاریخ نمایه سازی: 20 تیر 1404
چکیده مقاله:
مقدمه: مطالعات نشان می دهند که نزدیک به ۶۰٪ از زنان مبتلا به سرطان پستان در طول شیمی درمانی دچار نشخوار فکری مداوم می شوند که این وضعیت می تواند تاثیر منفی قابل توجهی بر سلامت روان، پیامدهای درمان و کیفیت زندگی آن ها داشته باشد. با اینکه مداخلات خاطره گویی گروهی در برخی پژوهش ها بررسی شده اند، اما تحقیقات کمی به اثربخشی روش های تلفنی در کاهش نشخوار فکری و افزایش امیدواری در بیماران تحت شیمی درمانی پرداخته اند. هدف از این مطالعه ارزیابی اثربخشی خاطره گویی تلفنی در کاهش نشخوار فکری و افزایش امیدواری در میان زنان مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی بود.
روش کار: این مطالعه نیمه تجربی روی ۷۶ زن مبتلا به سرطان پستان که تحت شیمی درمانی در شهر زاهدان بودند، انجام شد. افرادی که سابقه اختلال افسردگی اساسی داشتند یا در حال دریافت درمان روانشناختی بودند، از مطالعه کنار گذاشته شدند. شرکت کنندگان از کلینیک های آنکولوژی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان جذب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (۳۸ نفر) و کنترل (۳۸ نفر) تقسیم شدند. مداخله شامل شش جلسه یادآوری تلفنی ساختاریافته بود که در آن شرکت کنندگان با استفاده از محرک های مشخص، تجربیات معنادار زندگی مانند خاطرات دوران کودکی یا دستاوردهای شخصی خود را به یاد می آوردند. انتخاب روش تلفنی به دلیل دسترسی آسان و راحتی آن انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه نشخوار فکری نولن-هوکسیما و مقیاس امید اسنایدر، پیش از مداخله و سه ماه پس از آن جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، t زوجی و t مستقل در سطح معناداری ۰۵ /۰ انجام گرفت .
یافته ها: میانگین نمره نشخوار فکری قبل از مداخله در گروه مداخله و کنترل به ترتیب ۸/۱۱ ± ۵۶/۷۶ و ۶/۹۶ ± ۵۳/۲۱ بود و بعد از مداخله در گروه مداخله به ۶/۸۲ ± ۴۴/۴۷ و در گروه کنترل ۷/۳۶ ± ۵۲/۳۹ رسید. در واقع، خاطره گویی تلفنی منجر به کاهش ۱۲ نمره ای در نمره نشخوار فکری در گروه مداخله شد که این کاهش در مقایسه با گروه کنترل از نظر آماری معنادار بود (p<۰/۰۰۱). همچنین، میانگین نمره امیدواری در گروه مداخله از ۲/۷۳ ± ۲۰/۱۵ قبل از مداخله به ۳/۳۱ ± ۲۷/۴۴ پس از مداخله افزایش یافت که این افزایش معنادار بود (p<۰/۰۰۱)، در حالی که این تغییرات در گروه کنترل معنادار نبود (p=۰/۴۰).
نتیجه گیری:خاطره گویی تلفنی می تواند به عنوان روشی موثر، کم هزینه و قابل دسترس برای بهبود سلامت روان زنان مبتلا به سرطان پستان در حین شیمی درمانی مورد استفاده قرار گیرد. این روش می تواند توسط پرستاران آنکولوژی آموزش دیده در مداخلات روانشناختی پایه، در چارچوب برنامه های حمایتی روان اجتماعی موجود ادغام شود. با این حال، استفاده صرف از ابزارهای خوداظهاری و روش نمونه گیری در دسترس ممکن است قابلیت تعمیم نتایج مطالعه را محدود کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا خلیل زاده فرسنگی
Department of Community Health Nursing, Student Research Committee, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
عزیزاله اربابی سرجو
Department of Nursing Education, Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
وحید جعفری
Department of Business Management, Shahrood University of Technology, Shahrood, Iran
سمانه فلاح کریمی
Department of Pediatric Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Torbat-e Heydariyeh University of Medical Sciences, Torbat-e Heydariyeh, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :