تاثیر مداخله آموزشی _حمایتی بر اضطراب و تهوع، استفراغ مرتبط با شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان
محل انتشار: فصلنامه بیماری های پستان، دوره: 18، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 6
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJBD-18-2_004
تاریخ نمایه سازی: 20 تیر 1404
چکیده مقاله:
مقدمه: اضطراب وتهوع، استفراغ مرتبط به شیمی درمانی از آزار دهنده ترین مشکلات مربوط به درمان سرطان است. با توجه به شیوع این عوارض،این مطالعه با هدف اثربخشی مداخله آموزشی-حمایتی بر میزان اضطراب و شدت تهوع و استفراغ مرتبط با شیمی درمانی در بیماران مبتلا به سرطان پستان بیمارستان های آموزشی شهر زاهدان انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه نیمه تجربی ۷۰ زن مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر زاهدان به صورت در دسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی به دو گروه ۳۵ نفری تقسیم شدند.در گروه مداخله،پژوهشگر آموزش های لازم را با توجه به مشکلات شایع بیماران با تاکید بر تهوع و استفراغ و اضطراب، طی سه جلسه ۴۵-۶۰ دقیقه ای به وسیله پرسش و پاسخ ،آموزش چهره به چهره ،پمفلت و کتابچه آموزشی ارائه نمود. پرسشنامه های اضطراب اشپیل و پرسشنامه تهوع واستفراغ رودرز در ابتدای مطالعه و شش هفته بعد از اتمام مداخله جمع آوری گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه ۲۶ با استفاده از آزمون آماری تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که در گروه مداخله، تفاوت نمرات میانگین قبل و بعد از مداخله برای اضطراب از ۲۹.۳ ± ۳.۲۳ به ۲۶.۵ ± ۳.۲۹ کاهش یافت (فاصله اطمینان ۹۵٪:]۴۷/۰۲-۲۳/۶۷[)و برای حالت تهوع و استفراغ، نمرات از ۲۲.۶۰ ± ۱۴.۲ به ۱۱.۲۵ ± ۱.۶۳ کاهش پیدا کرد (فاصله اطمینان ۹۵٪:]۳۲/۳۴-۴/۲۸[)که از نظر آماری معنادار بود (۰۰۱P < ).
نتیجه گیری: گنجاندن مداخله های آموزشی حمایتی در برنامه های مراقبتی به پرستاران و پزشکان کمک می کند تا به طور موثرتری با بیماران ارتباط برقرار کنند و به آن ها در کنترل اضطراب و مدیریت بهتر عوارض درمان آنها کمک کننده باشد.افزون بر معنی داری آماری، کاهش میانگین نمرات نشان دهنده بهبودی معنادار از نظر بالینی در شدت علائم است، که نشان می دهد مداخله انجام شده تاثیر قابل توجهی در کاهش اضطراب و تهوع-استفراغ بیماران داشته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بنیامین سعادتی فر
Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Community Nursing Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
آمنه امجدی
Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Community Nursing Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
آناهیتا سرابندی
Student Research Committee, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan
فاطمه کیانی
Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery, Community Nursing Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :