ارزیابی اثرات زیست محیطی راه اندازی خط تولید نورد گرم کارخانه ذوب آهن پاسارگارد با روش ماتریس ارزیابی سریع

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 24

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JNREE-2-8_001

تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1404

چکیده مقاله:

مقدمه: نیاز کشور به صنعت فولاد و ساختمان باعث شده است که با وجود منابع معدنی فراوان در کشور به منظور خودکفایی و ایجاد رفاه و اشتغال به کار جوانان اقدام به احداث کارخانجات ذوب آهن و فولاد بیانجامد. به منظور انجام این گونه فعالیت ها در راستای توسعه پایدار ارزیابی اثرات زیست محیطی برای پروژه های بزرگ در دستور کار سازمان ها قرار می گیرد.

مواد و روش ها: ارزیابی اثرات زیست محیطی در چهار محیط فیزیکی-شیمیایی، بیولوژیکی-اکولوژیکی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی – فنی مطرح گردید. جهت این ارزیابی از طریق پرسش نامه به صورت کاربردی از افراد متخصص، شاغل و آشنا به محیط کمک گرفته شد و به جهت تحلیل و امتیازبندی از روش ماتریس ارزیابی اثرات سریع در دو فاز ساختمانی و بهره برداری استفاده شد.

نتایج و بحث: فعالیت های زیست محیطی در محیط فیزیکی- شیمیایی در فاز ساختمانی بیش ترین اثر منفی مربوط به کیفیت هوا با امتیاز ۴۸- و همچنین کم اثرترین پدیده منفی مربوط به فشردگی خاک با میزان ۳- می باشد. در محیط بیولوژیکی- اکولوژیکی نشان می دهد که در فاز ساختمانی بیش ترین اثر منفی مربوط به تغییرات پوشش گیاهی با امتیاز ۲۸- و همچنین کم اثرترین پدیده منفی مربوط به اکوسیستم منطقه با میزان ۱۰- می باشد. در فاز بهره برداری کم اثرترین پدیده مربوط به تغییر در افزایش قیمت زمین منطقه با میزان امتیاز ۳۶ می باشد.

نتیجه گیری: نتایج نشان داد موثرترین فاکتور در بین همه فعالیت ها در بخش ساختمانی مربوط به اشتغال و کارآفرینی و الگوی جوامع اجتماعی با امتیاز مشترک ۳۲ و کم ترین آن مربوط به کیفیت هوا با امتیاز ۵۴- می باشد. از مجموع امتیازات در تمامی محیط ها در فاز ساختمانی امتیاز ۱۰۷- با اثرات و تغییرات منفی زیاد بر طرح و در فاز بهره برداری با امتیاز ۱۳ دارای اثرات و تغییرات مثبت بر طرح را شامل می شود. از لحاظ زیست محیطی عواملی که موجب تخریب محیط زیست و هم چنین غیر بازگشت بودن چرخه حیات می شوند اجرای طرح با شرایط موجود منطقه توصیه نمی شود.

کلیدواژه ها:

صنعت فولاد ، اثرات زیست محیطی ، ماتریس ارزیابی اثرات سریع ، ساختمانی و بهره برداری

نویسندگان

محمد حسینی

گروه مهندسی عمران، واحد فیروزآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزآباد، ایران

محمد شعبانی

گروه مهندسی آب، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران.

مهرداد کرمی

استاد پاره وقت دانشگاه/کارمند اداره اقتصاد و دارایی شیراز