ارزیابی شیوه های مختلف طعمه پاشی و تله گذاری بر کاهش خسارت مگس میوه مدیترانه ای(Dip: Tephritidae) Ceratitis capitata در باغ های مرکبات جنوب کرمان

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 34

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJPPS-55-2_002

تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1404

چکیده مقاله:

مگس میوه مدیترانه ای از مخرب ترین آفات میوه در سرتاسر دنیا می باشد. در پژوهش حاضر کارایی سه نوع تله مکفیل، سراتراپ و بطری پلاستیکی به همراه مواد جلب کننده سراتینکس، سراتل و مدلور در شکار حشرات کامل مگس میوه مدیترانه ای در باغ مرکبات بررسی شد. در گام بعدی طعمه های تهیه شده از سراتل و دو حشره کش مالاتیون یا فنتیون به چهار شیوه پاشش لکه ای، قرار دادن طعمه روی سطح اسفنج در زیر درخت، قرار دادن طعمه روی سطح اسفنج در فاصله دومتری از درخت و ریختن طعمه روی گونی کنفی روی درختان مرکبات استفاده شدند. نتایج نشان داد بیشترین شکار حشرات نر و ماده آفت در تله مکفیل محتوی قرص سراتینکس با میانگین ۴۸/۵۲ و ۸۳/۶۲ حشره نر و ماده به ترتیب مشاهده شده است. کمترین شکار حشرات کامل مگس میوه مدیترانه ای در تله سراتراپ محتوی هر سه نوع ماده جلب کننده ثبت گردید. در آزمایش دوم مشخص شد بیشترین آلودگی میوه مرکبات در طعمه های تهیه شده از ماده جلب کننده و فنتیون به روش قرار دادن طعمه روی سطح اسفنج در فاصله دو متری از درخت و روی سطح اسفنج زیر درخت با میانگین های ۱۶/۷۶ و ۶۳/۶۴ درصد به ترتیب بوده است. بررسی رابطه همبستگی مشخص کرد ارتباط مثبتی بین شکار حشرات کامل نر و ماده مگس میوه مدیترانه ای با تعداد میوه رسیده روی درختان مرکبات وجود دارد. به طور کلی کاربرد تله مکفیل حاوی ماده سراتینکس و طعمه متشکل از سراتل و مالاتیون بیشترین تاثیر را در جلب حشرات کامل و کاهش آلودگی میوه به ترتیب داشته است.

نویسندگان

سمیه رنجبر

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران

حمید رحیم زاده بهزادی

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • منابعپژمان، ح. (۱۳۹۵). مقایسه کارایی چند نوع پروتئین هیدرولیزات برای ...
  • خضری، ا.، سلیمان نژادیان، ا.، گلدسته، ش.، پژمان، ح و ...
  • سلیمانی، ر.، صراف معیری، ح.، و صداقت، ن. (۱۴۰۱). مقایسه ...
  • مافی پاشاکلائی، ش. (۱۳۹۹). مقایسه کارایی تله ها و ترکیبات ...
  • REFERENCESBali, E. D., Moraiti, C., Ioannou, C., Mavraganis, V. & ...
  • Colacci, M., Trematerra, P. & Sciarretta, A. (۲۰۲۲). Evaluation of ...
  • Dominiak, B. & Ekman, J. H. (۲۰۱۳). The rise and ...
  • Ros, J. P., Gomilla, M., Reurer Pons, P. & Castillo, ...
  • Saeed, M., Ahmad, T., Mokhtar, M. & Ahmad, N. (۲۰۲۲). ...
  • Soleimani, R., Sarraf Moayeri, H. R. & Sedaghat, N. (۲۰۲۲). ...
  • نمایش کامل مراجع