ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر پراکنش دو گونه کل و بز (Capra aegagrus) و قوچ و میش (Ovis gmelini) در استان فارس
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 36
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAE-13-3_003
تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1404
چکیده مقاله:
تغییر اقلیم با تشدید تخریب زیستگاه ها و جابه جایی در پراکنش گونه ها، به یکی از مهم ترین چالش های پیش روی زیست شناسان حفاظت تبدیل شده است. گونه های کل وبز (Capra aegagrus) و قوچ ومیش (Ovis gmelini) از شاخص ترین علف خواران بزرگ جثه در ایران محسوب می شوند. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر پراکنش زیستگاه این دو گونه در استان فارس انجام شد. برای پیش بینی پراکنش کنونی و آینده (سال ۲۰۷۰) از مدل حداکثر آنتروپی (MaxEnt) و سناریوهای اقلیمی مختلف استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهای فاصله از مناطق حفاظت شده و شیب به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار در پیش بینی مطلوبیت زیستگاه هر دو گونه می باشند. در شرایط کنونی، ۱۵/۵۶ درصد از محدوده برای کل وبز و ۳۲/۹ درصد برای قوچ ومیش به عنوان زیستگاه مطلوب شناسایی شد. پیش بینی ها نشان داد که تحت سناریوهای مختلف اقلیمی، زیستگاه مطلوب کل وبز تا حدود ۶۲ درصد و زیستگاه قوچ ومیش تا ۶۴ درصد کاهش می یابد. همچنین، از کل محدوده مناطق تحت مدیریت حال حاضر در استان، ۷۵/۱۶ درصد زیستگاه مطلوب قوچ ومیش و ۴۸/۷۱ درصد آن زیستگاه مطلوب کل وبز است. نتایج این مطالعه بر ضرورت حفاظت و مدیریت زیستگاه ها با توجه به تاثیرات پیش بینی شده تغییر اقلیم تاکید دارد.
کلیدواژه ها:
Modeling ، Bovidae ، Habitat Suitability ، Conservation ، Protected Areas ، Maxent. ، مدل سازی ، گاوسانان ، مطلوبیت زیستگاه ، حفاظت ، مناطق حفاظت شده ، Maxent
نویسندگان
علی اصغر نقی پور
Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, Shahrekord University, Shahrekord, Iran.
برهان یوسفی
Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, Shahrekord University, Shahrekord, Iran.
مرضیه مرادی
Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, Shahrekord University, Shahrekord, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :