برنامه ریزی راهبردی توسعه گردشگری پایدار (مطالعه موردی: روستای چوپانان، فلات مرکزی ایران)
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 41
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAE-13-3_004
تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1404
چکیده مقاله:
گردشگری یکی از مولفه های اصلی توسعه در دنیای مدرن محسوب می شود. لازم است این صنعت در حال رشد به ویژه در مناطق مستعد و با مزیت های نسبی بالا، بیشتر موردتوجه قرار گرفته و محور توسعه پایدار باشد. در مناطق مستعد گردشگری قبل از اجرای تمام برنامه ها و طرح ها، انجام مطالعات راهبردی باهدف کاهش پیامدهای منفی و هم افزایی، اثربخشی و پایداری منافع باید در اولویت قرار گیرد. در این مطالعه باتوجه به مزیت های نسبی روستای چوپانان و محیط پیرامونی آن ابتدا با به کارگیری روش SWOT به بررسی عوامل داخلی و خارجی کلیدی گردشگری پایدار و در مرحله بعد به تدوین راهبردهای توسعه گردشگری آن پرداخته شد. پس از تدوین راهبردها، برای اولویت بندی و شناسایی راهبردهای برتر، از روش های QSPM و AHP استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از ماتریس ارزیابی، جمع امتیازهای نهایی عوامل داخلی و عوامل خارجی به ترتیب ۲/۸۸۹ و ۲/۷۹۹ به دست آمده و راهبردهای تهاجمی به عنوان راهبرد مناسب شناسایی شدند. در هر دو روش اختلاف وزنی میان راهبردهای برتر ناچیز است. روش به کاررفته در این پژوهش یعنی درنظرگرفتن محیط پیرامونی در سطوح مختلف می تواند به عنوان الگویی برای توسعه گردشگری در مناطق روستایی مستعد مجاور مناطق تحت حفاظت مورداستفاده قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
Strategic planning ، Analytical hierarchy process (AHP) ، SWOT Matrix ، Quantitative strategic planning matrix (QSPM). ، برنامه ریزی راهبردی ، تحلیل سلسله مراتبی زوجی (AHP) ، ماتریس SWOT ، ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM).
نویسندگان
فریال فراست
Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan ۸۴۱۵۶-۸۳۱۱۱, Iran.
علیرضا سفیانیان
Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan ۸۴۱۵۶-۸۳۱۱۱, Iran.
امیر گندمکار
Department of Geography, Islamic Azad University Najaf Abad branch, Najaf Abad, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :