عوامل موثر بر الگوی لانه گزینی خدنگ خاکستری هندی (Urva edwardsii) در شهر اصفهان
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 37
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAE-13-3_005
تاریخ نمایه سازی: 9 تیر 1404
چکیده مقاله:
گونه های غیربومی، که به صورت عمدی یا تصادفی به زیستگاه جدید معرفی می شوند، می توانند باعث کاهش جمعیت گونه های بومی و یا در برخی موارد انقراض آنها گردند. مطالعه حاضر در بهار سال ۱۴۰۳ و با هدف بررسی عوامل موثر بر الگوی لانه گزینی گونه غیربومی خدنگ بزرگ در شهر اصفهان و حومه آن انجام شد. با استفاده از بررسی های میدانی و گزارش های موجود، لانه های فعال گونه شناسایی و متغیرهای مرتبط با پوشش گیاهی، شکل زمین، سازه های انسان ساخت، وجود پسماند، منابع آبی و اراضی کشاورزی و باغات اندازه گیری شد. به تعداد لانه ها (۳۰ لانه)، ۳۰ نقطه عدم حضور لانه نیز شناسایی و تمامی متغیرهای ذکر شده، برای این نقاط اندازه گیری شد. سپس با استفاده از مدل رگرسیون خطی تعمیم یافته (Generalized Linear Model, GLM) مدل سازی انجام گرفت. نتایج نشان داد که منابع آبی و زمین های کشاورزی اثر معناداری بر حضور و عدم حضور لانه دارند. سایر متغیرها، اختلاف معناداری بین نقاط حضور و عدم حضور لانه نداشتند. بر اساس نتایج حاضر گسترش شهر و تغییرات انسانی، بر حضور خدنگ بزرگ در شهر اصفهان موثر بوده است. شناخت عوامل موثر بر لانه گزینی و محدوده حضور این گونه در شهر اصفهان می تواند به اقدامات مدیریتی موثر این گونه در محیط شهری کمک کند.
کلیدواژه ها:
Indian gray mongoose ، Invasive species ، Den selection modeling ، Generalized linear model. ، خدنگ بزرگ ، گونه مهاجم ، مدل سازی لانه گزینی ، مدل خطی تعمیم یافته
نویسندگان
فاطمه غلامی
Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
منصوره ملکیان
Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
محسن احمدی
Department of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :