استعاره های مفهومی درباره زنان در شعر سه شاعر زن افغانستانی مطالعه موردی: محجوبه هروی، حمیرا نکهت دستگیرزاده، باران سجادی
محل انتشار: مجله نقد و نظریه ادبی، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 17
فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NAQD-9-1_010
تاریخ نمایه سازی: 2 تیر 1404
چکیده مقاله:
شاعران زن در افغانستان با توجه به شرایط گفتمانی و تجربه زیسته بازنمایی های متعددی از موضوعات شعری ارائه داده اند. استعاره هایی که با محوریت زن ساخته شده تصویری از وضعیت و موضع زنان در افغانستان به دست می دهد. ما در این مقاله به سراغ استعاره های زن در شعر سه شاعری می رویم که هرکدام طیفی از شاعران و مردم افغانستان را نمایندگی میکنند. محجوبه هروی به ذهنیت سنتی نزدیک تر است. او از نظرگاه سنتی نسبت به زنان فاصله نگرفته و جز بیان اعتراضاتی اندک، در همان چارچوب سیر میکند. حمیرا نکهت از موضع یک زن سنتی آغاز میکند اما هرچه جلوتر میرود دیدگاههایش مدرنتر میشود. جایگاه زن در شعر او از وضعیت انفعال و انعطاف به فعال بودن تغییر میکند. او تا آخرین لحظات عمر ارتباطش را با سنت فرهنگی قطع نکرده و پیوسته خواهان اصلاح آن است. باران سجادی از همان آغاز با موضع سنتشکنانه وارد شده و با تابوشکنیهای متعدد بر آن است که از سنت بگذرد نه اینکه آن را اصلاح کند. پیکره متنی تحقیق، آثار این سه شاعر و شیوه کار تحلیل محتواست. ابتدا همه استعارههای زن در شعر هریک از سه شاعر مذکور را استخراج کردیم و سپس با تعیین انگارهها و کلاناستعارهها به تحلیل استعارهها برای دست یافتن به نظام ذهنی هر شاعر مبادرت ورزیدیم.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
افسانه حبیب زاده
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
سید مهدی زرقانی
استاد زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :