بررسی تعیین کننده های موثر بر رضایتمندی سکونتی در توحیدشهر سبزوار
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 31
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GIAJ-15-55_006
تاریخ نمایه سازی: 2 تیر 1404
چکیده مقاله:
خانه و محیط کالبدی و اجتماعی پیرامون آن، بخش عمدهای از زندگی افراد را احاطه کرده است. میزان رضایت افراد از این فضاها، نقشی تاثیرگذار بر رضایتمندی افراد از زندگیشان دارد و بر این اساس، شناخت مولفههای تاثیرگذار بر رضایتمندی افراد از محیط مسکونیشان مهم میباشد. در این راستا، هدف این پژوهش بررسی رضایتمندی سکونتی و عوامل تاثیرگذار بر آن در محدوده توحید شهر سبزوار است. شناخت عوامل تاثیرگذار بر رضایتمندی سکونتی، میزان اهمیت هر یک از آنها و بررسی تاثیر متغیرهای زمینهای بر رضایتمندی سکونتی، از مهمترین پرسشهای پیش روی این پژوهش هستند. این مطالعه، پژوهشی مقطعی و موردی از نوع کاربردی است که با روش توصیفی– تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق، شامل تمامی خانوارهای ساکن در محدوده توحیدشهر و نمونه آماری آن برابر با ۳۱۶ نفر میباشد. نتایج نشانداد که مهمترین عوامل تاثیرگذار بر رضایتمندی سکونتی عبارتند از: سرمایه اجتماعی، کیفیت مسکن، امکانات و خدمات، احساس امنیت، خوانایی محیط، حس تعلق به محیط، راحتی داخلی، نما و منظر، بینظمی محیط، کیفیت محیط، حریم و اشراف و شرایط اقتصادی. این عاملها ۴۳/۶۰ درصد از تغییرات رضایتمندی سکونتی را تبیین نمودهاند. با تفیکیک عوامل به دو گروه تعیینکنندههای عینی و ذهنی محیط، نتایج نشانداد که تعیینکنندههای ذهنی ۰۲/۳۵ درصد و تعیینکنندههای عینی ۴۱/۲۵ درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کردهاند. بررسیها نشانداد که میان تعیینکنندههای ذهنی و تعیینکنندههای عینی رضایتمندی سکونتی، همبستگی مستقیم و معنیداری وجود دارد. بر مبنای نتایج، متغیرهای زمینهای؛ نوع مالکیت و سن، تعداد اتاق در واحد مسکونی، زیربنای مفید واحد مسکونی، مساحت عرصه و اعیان واحد مسکونی و سابقه سکونت در محله، بر رضایتمندی سکونتی افراد تاثیرگذار بودهاند. در تحلیل نهایی از میان این متغیرها، سه متغیر؛ مساحت عرصه و اعیان، سابقه سکونت و سن در تحلیل نهایی در مدل باقی ماندند و توانستند بر روی هم ۶/۱۵ درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند. با توجه به یافتههای پژوهش میتوان گفت که رابطه بین تعیین کننده های عینی و ذهنی در رضایت از مسکن موضوعی پیچیده است. هر دو نقش حیاتی دارند اما اهمیت آن ها بسته به زمینه و شرایط خاص زندگی متفاوت است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سید هادی حسینی
استادیار گروه جغرافیا، مرکز پژوهشی علوم جغرافیایی و مطالعات اجتماعی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
سلمان تاتار
کارشناسی ارشد گروه جغرافیاو برنامه ریزی شهری و روستایی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
محمد سلمانی مقدم
استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری و روستایی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :