جوانه زنی، استقرار اولیه و عملکرد چهار رقم سیب زمینی در مواجهه با تنش شوری
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 56
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMS-12-1_003
تاریخ نمایه سازی: 1 تیر 1404
چکیده مقاله:
برای ارزیابی جوانه زنی و استقرار اولیه چهار رقم سیب زمینی پژوهشی با استفاده از طرح کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات شوری رودشت اصفهان انجام شد. کرت های اصلی شامل دو سطح شاهد و تنش شوری (شوری خاک و آب به ترتیب ۰۲/۷ و ۵/۸ دسی زیمنس بر متر) و کرت های فرعی شامل چهار رقم سیب زمینی (آگریا، بانبا، کلومبا و ساگیتا) بود. زمان کاشت تا سبز شدن ارقام نسبت به تیمارهای شاهد ۱۰ تا ۱۵ روز تاخیر داشت ولی نهایتا همه ارقام جوانه زدند. تاثیر تنش شوری بر تعداد ساقه تولیدشده از غده مادری معنی دار بود. برخلاف انتظار تعداد ساقه تولیدشده از غده مادری در شرایط تنش شوری ۱/۴ عدد و در شرایط شاهد ۷/۱ عدد بود. در شرایط تنش درصد رطوبت نسبی برگ نسبت به تیمار شاهد ۷/۲۴ درصد کاهش یافت. نسبت پتاسیم به سدیم برگ در شرایط تنش شوری ۳/۳۷ درصد کمتر بود اما این نسبت در رقم ساگیتا به طور معنی دار بیشتر از سایر ارقام بود. شاخص پایداری غشاء در شرایط شاهد در ارقام آگریا، کلومبا، بانبا و ساگیتا به ترتیب ۴۵، ۴۳،۴۴ و ۴۵ درصد و در شرایط تنش شوری به ترتیب برابر ۳۰، ۳۰، ۲۵ و ۳۸ درصد بود. عملکرد غیرقابل فروش در تیمار تنش شوری تقریبا ۷/۳ برابر عملکرد قابل فروش بود. در شرایط تنش شوری تاخیر در جوانه زنی و استقرار اولیه (نه افت درصد جوانه زنی) و نبود رشد کافی اندام های رویشی جهت حمایت از رشد غده ها عامل محدودکننده برای تولید ارقام آزمایش شده بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
امیرهوشنگ جلالی
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
مجید جعفرآقایی
بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :