بررسی اثر کاربرد کوتاه مدت ترکیبی و جداگانه کمپوست، پلی آکریل آمید و پلی وینیل استات بر برخی ویژگی های خاک و تغییرات رواناب- رسوب نهشته های لسی
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 27
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMS-19-68_001
تاریخ نمایه سازی: 1 تیر 1404
چکیده مقاله:
فرسایش خاک از مهم ترین عوامل تهدید کمیت و کیفیت خاک محسوب می شود که پیامدهای ناخواسته آن را می توان به عنوان یکی از بزرگ ترین مشکلات امروزی زیست بوم های مختلف تلقی نمود. از مهمترین عوامل کنترلکننده رواناب و فرسایش خاک، کاربرد افزودنیهای خاک است. بنابراین پژوهش حاضر، با هدف بررسی عملکرد جداگانه و ترکیبی از تاثیر کمپوست و پلی آکریل آمید و پلی وینیل استات بر برخی ویژگیهای شیمیایی، فیزیکی و زیستی خاک و همچنین تغییرات رواناب و رسوب نهشتههای لسی در آزمایشگاه شبیهساز باران انجام شد.خاک مورد استفاده در این پژوهش، از خاک لسی اراضی مرتعی منطقه قزقان دره شهرستان درگز و حساس به فرسایش جمع آوری شد. برای انجام پژوهش حاضر تیمارهای حفاظتی در شرایط آزمایشگاهی و با استفاده از شبیهساز باران با شدت بارندگی ۸۴ میلی متر بر ساعت و با تداوم نیم ساعته و کرتهای ۲×۱ متر با شیب نه درصد حدودا متناسب با شرایط عمومی منطقه استفاده شد. جهت انجام پژوهش حاضر از تیمار کمپوست بهعنوان افزودنی آلی خاک و از پلیآکریلآمید و پلیوینیلاستات به عنوان افزودنی غیرآلی خاک استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از تیمارهای حفاظتی باعث افزایش زمان شروع رواناب، کاهش حجم رواناب و رسوب شده است که بیشترین کاهش حجم رواناب در تیمار ترکیبی کمپوست و پلی آکریل آمید به میزان ۴۸ درصد مشاهده گردید. بیشترین و کمترین غلظت رسوب به ترتیب در دو تیمار شاهد و ترکیب کمپوست+پلی وینیل استات به ترتیب با مقادیر ۲۶۷ و ۵/۴۸ گرم در لیتر مشاهده شد. بیشترین افزایش پارامتر بیومس میکروبی در تیمار ترکیبی پلی وینیل استات و کمپوست به مقدار ۳۲ درصد میباشد در مجموع میتوان اظهار داشت که استفاده از کمپوست، پلی وینیل استات و پلی آکریل آمید آنیونی به صورت جداگانه و ترکیبی با هدف بررسی اثر آنها در حفاظت خاک و آب و خصوصیات شیمیایی و فیزیکی خاک، میتواند راهکاری مفید، کارا و موثر باشد. در نهایت از آنجا که نتایج این آزمایشات در مقیاس آزمایشگاهی نتایج خوبی را نشان می دهد میتوان انجام این تیمارها را در سطح وسیعتر و مقیاس مزرعه پیشنهاد نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی نجفی نژاد
Department of Rangeland and Watershed Management, Faculty of Natural Resources, Gorgan University
مریم آذرخشی
Department of Rangeland and Watershed Management, Faculty of Natural Resources
علی محمدیان بهبهانی
Department of Rangeland and Watershed Management, Faculty of Natural Resources, Gorgan University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :