تاثیر کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی و عصاره جلبک دریایی بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی شاخص های فیزیولوژیکی نخود زراعی دیم (رقم سعید)
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 21
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SUST-35-1_001
تاریخ نمایه سازی: 21 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
مقدمه و اهداف: این پژوهش بهمنظور بررسی عملکرد دانه، اجزای عملکرد، درصد پروتئین و برخی شاخصهای فیزیولوژیکی نخود زراعی (رقم سعید) تحت تاثیر کاربرد کودهای شیمیایی و زیستی و عصاره جلبک دریایی انجام شد. مواد و روش ها: آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و طی دو سال زارعی (۱۳۹۸ و ۱۳۹۹) بهصورت مزرعهای در شهرستان اشنویه استان آذربایجان غربی انجام شد. عامل اول کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی شامل: شاهد (عدم کاربرد کود)، مصرف خاکی کود زیستی فسفات بارور۲، کود شیمیایی آمونیوم فسفات، ۵۰ درصد کود شیمیایی + ۵۰ درصد کود زیستی و۱۰۰ درصد کود شیمیایی + ۱۰۰ درصد کود زیستی و عامل دوم محلولپاشی عصاره جلبک دریایی در سه سطح شاهد، کاربرد قبل از مرحله گلدهی و کاربرد بعد از مرحله گلدهی بود. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، تعداد ساقههای فرعی، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه، محتوای کلروفیل a+b، محتوای کارتنوئید، محتوای قند محلول و درصد پروتئین دانه بود. یافته ها: نتایج نشان داد کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی تاثیر مثبتی بر بهبود صفات رشدی نخود داشت بهطوری که کاربرد ترکیبی کودهای زیستی و شیمیایی بیشترین افزایش را بر تعداد غلاف و تعداد دانه در هر بوته داشتند. کاربرد عصاره جلبک دریایی قبل از شروع گلدهی و یا بعد از گلدهی در مقایسه با شاهد باعث افزایش معنیدار تعداد دانه و غلاف در بوته و وزن صد دانه شد. بیشترین عملکرد دانه در سال اول (۷/۱۳۳ گرم در مترمربع) تحت تیمار ترکیبی کودهای زیستی و شیمیایی (۵۰ :۵۰) همراه با کاربرد عصاره جلبک دریایی قبل از مرحله گلدهی و در طی سال دوم (۰/۱۴۹ گرم در مترمربع) تحت تیمار ترکیبی (۱۰۰:۱۰۰) توام با کاربرد عصاره جلبک دریایی قبل از مرحله گلدهی بهدست آمد. بیشترین محتوای قند محلول با کاربرد ترکیبی کود زیستی و کود شیمیایی در شرایط محلولپاشی عصاره جلبک در مرحله قبل یا بعد از گلدهی به دست آمد. درصد پروتئین دانه نخود در سال اول با کاربرد جداگانه و یا ترکیبی کودهای زیستی و شیمیایی نسبت به شاهد افزایش معنیدار نشان داد و در سال دوم با کاربرد کودهای شیمیایی و یا ترکیبی بیشترین افزایش را نشان داد. غلظت کلروفیل a+b با کاربرد عصاره جلبک دریایی بعد از مرحله گلدهی افزایش معنیدار نشان داد و غلظت کارتنوئید در هردو سال با کاربرد ترکیبی کودهای زیستی و شیمیایی و یا کاربرد ۱۰۰ درصد کود شیمیایی همراه با محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بعد از گلدهی بیشترین افزایشها را نشان داد. نتیجه گیری: کاربرد کودهای شیمیایی و زیستی به ویژه کاربرد ترکیبی آنها توام با محلول پاشی عصاره جلبک دریایی می تواند در افزایش عملکرد کمی و کیفی نخود در شرایط دیم موثر باشد. از سوی دیگر حذف یا کاهش مصرف نهادههای شیمیایی و جایگزینی آنها با کودهای زیستی و محرکهای رشد مانند عصاره جلبک دریایی را میتوان گامی مهم در جهت دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار به ویژه در شرایط دیم در نظر گرفت.
کلیدواژه ها:
وزن صددانه ، درصد پروتئین ، محتوای قند محلول ، عصاره جلبک اسپیرولینا ، تعداد غلاف در بوته ، Cicer arietinum
نویسندگان
هدایت عبدلی
دانشجوی دکتری اگروتکنولوژی- اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
یوسف نصیری
عضو هیات علمی گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی/ مراغه
محسن جان محمدی
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
مجتبی نورآئین
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :