ارزیابی مدل تحلیل عاملی تائیدی بایفکتر از بعدپذیری و ارزش خرده - دامنه های مقیاس های روانشناختی
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 35
فایل این مقاله در 33 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CPAP-23-1_015
تاریخ نمایه سازی: 20 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
مقدمه: کاربرد روش هایی مانند مدل یابی معادله ساختاری (SEM) یا نظریه پرسش و پاسخ (IRT) برای عملیاتی سازی سازه های روان شناختی، مستلزم بررسی مفروضه «استقلال موضعی» در داده ها است. هدف از این پژوهش، ارزیابی بعدپذیری و ارزش افزوده خرده - دامنه های مقیاس های روان شناختی با استفاده از مدل تحلیل عاملی تاییدی بایفکتر بود. روش: این مطالعه از نوع مروری بود که پس از معرفی مدل تحلیل عاملی تاییدی بایفکتر، از بسته آماری BifactorIndicesCalculator در نرم افزار R نسخه ۳/۳/۴ برای ارزیابی بعدپذیری و ارزش افزوده خرده - دامنههای مقیاسهای روان شناختی استفاده شد. دادهها از ۵۱۲ نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ جمع آوری شدند. این دانشجویان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به پرسش های مقیاس خوب زیستن یوسفی پاسخ دادند. نتایج: اگر شاخص واریانس مشترک تبیین شده کل، کمتر از ۶۰/۰ باشد، مقیاس چند بعدی در نظر گرفته می شود و اگر ۹۰/۰ و بیشتر باشد، مقیاس به حد کفایت تک بعدی تلقی می شود. همچنین اگر دو شاخص واریانس مشترک تبیین شده کل و درصد همبستگیهای آلوده نشده ، دستکم ۷۰/۰ باشد، مقیاس تک بعدی محسوب می شود. اگر شاخص واریانس مشترک تبیین شده کل حداقل ۶۰/۰ باشد، لازم است دو شاخص درصد همبستگی های آلوده نشده و ضریب امگا سلسله مراتبی نیز حداقل ۷۰/۰ باشند تا مقیاس به حد کفایت تک بعدی درنظر گرفته شود. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، پژوهشگران میتوانند از مدل تحلیل عاملی تاییدی بایفکتر برای ارزیابی بعدپذیری و ارزش خرده دامنه های مقیاس های روان شناختی بهره ببرند.
کلیدواژه ها:
ابعاد مقیاس ، استقلال موضعی ، مدل بایفکتر ، ضریب پایایی امگا ، شاخص نسبت واریانس مشترک تبیین شده ، نمره کل ، نمره خرده دامنه
نویسندگان
نورالله یوسفی
دکتری روان شناسی تربیتی، مدرس دانشگاه فرهنگیان، پردیس ورامین، ورامین، ایران.
علیرضا پیرخائفی
دانشیار گروه روان شناسی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :