مقایسه متغیرهای زیستی، فیزیکی و شیمیایی خاک با دو کاربری زراعی و جنگلی (سرو زربین) در رامیان استان گلستان

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 22

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AREO-38-4_005

تاریخ نمایه سازی: 20 اردیبهشت 1404

چکیده مقاله:

سرو گونه زربین به عنوان یکی از گونه های درختی با ارزش در جنگل های هیرکانی شمال ایران، نقش مهمی در حفظ تنوع زیستی و تعادل اکوسیستم های جنگلی ایفا می کند. از این رو، بررسی ویژگی های خاک در ذخیره گاه زربین به دلیل نقش آن در حفظ تنوع زیستی و کیفیت خاک ضروری است. از آنجایی که تغییر کاربری و تخریب اراضی اثراتی بر روی ویژگی‎های خاک دارند و با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از پروژه حاضر بررسی متغیرهای زیستی و فیزیکی و شیمیایی خاک در توده زربین رامیان و خاک زراعی بود. این پژوهش در دو قطعه یک هکتاری در زمین زراعی و توده زربین انجام شد که شامل ثبت اطلاعات عمومی و حفر پروفیل برای بررسی افق های خاک بود. نمونه برداری از خاک در عمق ۱۵-۰ سانتی متر زیر تاج درختان انجام شد و ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک اندازه گیری گردید. بررسی داده های زیستی خاک توده زربین و خاک زمین زراعی با استفاده از آزمون آماری تی تست مستقل نشان دهنده تفاوت معنی دار در تنفس پایه و نیتریفیکاسیون بین این دو نوع خاک است، به طوری‎که میزان تنفس پایه و نیتریفیکاسیون در توده زربین (به ترتیب (mg CO۲.gˉ¹ dm.۲۴ hˉ¹) ۴.۳۳ و (µg N.gˉ¹dm.۵hˉ¹) ۷۱۴.۱ بیشتر از خاک زراعی (به ترتیب (mg CO۲.gˉ¹ dm.۲۴ hˉ¹) ۲.۹۹ و (µg N.gˉ¹dm.۵hˉ¹)۴۵۴.۳۳ بود. با این حال، تفاوت معنی داری در بیوماس میکروبی و تنفس برانگیخته مشاهده نشد. نتایج نمونه‎های جمع‎آوری شده از سطح عرصه نشان داد که در خاک زراعی pH (۷.۹۶)، فسفر (۲۳.۴۲ میلی‎گرم درکیلوگرم)، و پتاسیم (۲۷۵.۲ میلی‎گرم درکیلوگرم)، سیلت (۵۷.۶ %) و رس (۲۹ %) بیشتر از خاک توده زربین (pH (۶.۵۸)، فسفر ۱۰.۵۴ میلی‎گرم درکیلوگرم، پتاسیم ۱۶۳.۸ میلی‎گرم درکیلوگرم، سیلت ۴۱.۲ % و رس ۴.۸ %) است، در حالی که خاک توده زربین دارای هدایت الکتریکی (۱.۳۶ دسی زیمنس بر متر)، روی (۱.۵۷ میلی‎گرم بر کیلوگرم) و شن (۵۴ %) بیشتری در مقایسه با خاک زراعی (هدایت الکتریکی ۰.۴۱ دسی‎زیمنس بر متر، روی ۱.۰۷ میلی‎گرم بر کیلوگرم و شن ۱۳ %) بود. هر دو نوع خاک در رده اینسپتی‎سول قرار دارشتند. کاربری زمین اثرات متفاوتی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک داشت که این اثرات را  توسط گونه های غالب که لاشریزه و ترشحات ریشه ای متنوع تولید می کنند، اعمال کرده و در نتیجه اندازه و فعالیت جوامع میکروبی خاک و همچنین عناصر آلی و معدنی خاک را تنظیم می کند.

نویسندگان

اکرم احمدی

خیابان شهید بهشتی روبروی سازش. مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی. بخش منابع طبیعی اکرم احمدی

محمد متینی زاده

دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات جنگل، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

سپیده زوار

محقق، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

سعید شعبانی

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی و آبخیزداری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و

محمدکریم مقصودلو

محقق، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

حسین قربانی

محقق، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

ملیحه بهشتیان

محقق، بخش تحقیقات آب و خاک، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

علیرضا ربیع زاده

محقق، بخش تحقیقات آب و خاک، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

طاهره علیزاده

کارشناس پژوهش، بخش تحقیقات جنگل، موسسه تحقیقات جنگل‎ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

الهام نوری

کارشناس پژوهش، بخش تحقیقات جنگل، موسسه تحقیقات جنگل‎ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران ۱۱ دکتری

حسن فرامرزی

دکتری جنگلداری، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور

مریم سبطی

محقق، بخش تحقیقات آب و خاک، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alef, K., & Nannipieri, P. (۱۹۹۵). Methods in applied soil ...
  • Allam, A., Zouidi, M., Kefifa, A., Borsali, H., Aouadj, S. ...
  • Augusto, L., Ranger, J., Binkley, D. & Rothe, A. (۲۰۰۲) ...
  • Berg, P., & Rosswall, T. (۱۹۸۵). Ammonium oxidizer number, potential ...
  • Bremner, J.M. ۱۹۹۶. Nitrogen Total. P ۱۰۸۵-۱۱۲۲, In: D.L. Sparks ...
  • Buol, S.W., Southard, R.J., Graham, R.C. & McDaniel, P.A. (۲۰۱۱) ...
  • Chiti, T. A., Certini, A., Puglisi, A., Sanesi, C., Capperucci, ...
  • Gee, G. W., & Orr, D. (۲۰۰۲). Particle-size analysis. In ...
  • Idris, M. & Osman, A.H. (۱۹۹۴) 'The natural environment of ...
  • Lindsay, W.L., & Norvell, W.A. (۱۹۷۸). Development of a DTPA ...
  • McKinley, D.C. & Rice, C.W. (۲۰۰۸) 'Conversion of grassland to ...
  • Nunes, M.R., van Es, H.M., Schindelbeck, R., Ristow, A.J. & ...
  • Picchio, R., Venanzi, R., Tavankar, F., Luchenti, I., Iranparast Bodaghi, ...
  • Schinner, F., Ohlinger, R., Kandeler, E. & Margasin, R. (۱۹۹۶) ...
  • Schoeneberger, P.J., Wysocki, D.A. & Benham, E.C. (۲۰۱۲) Field book ...
  • Sparling, G. P., & West, A. W. (۱۹۸۸). A direct ...
  • Vahedi, A.A. (۲۰۱۷) 'Monitoring soil carbon pool in the Hyrcanian ...
  • Walkley, A. & Black, I.A. (۱۹۳۴) 'An examination of the ...
  • نمایش کامل مراجع