گزارشی از وقوع بیماری بلایت ساقه صمغی هندوانه در استان هرمزگان
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 119
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
AGRIHORMOZ02_035
تاریخ نمایه سازی: 19 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
بیماری بلایت ساقه صمغی با عامل Didymella bryoniae یکی از مهمترین بیماریهای کدوئیان از جمله خیار، هندوانه، خربزه و طالبی و از محدودیتهای تولید این محصولات در دنیا به شمار میرود. در ایران، وقوع این بیماری در مناطق مختلف کشت کدوئیان سالانه زیان اقتصادی قابل توجهی را به تولید کنندگان وارد میکند. در مهرماه سال ۱۴۰۳، علائم بیماری بلایت ساقه صمغی شامل شانکر ساقه، پوسیدگی میوه، ترشح صمغ، تشکیل لکههای نامنظم یا V-شکل به رنگ قهوهای در حاشیه برگها، پوسیدگی ریشه و طوقه و پژمردگی در مزارع هندوانه شهرستان میناب مشاهده شد. گیاهان دارای علائم بیماری جمعآوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. به منظور جداسازی عامل بیماری، بافت ریشه و طوقه به قطعاتی به ابعاد پنج میلیمتر برش داده شد و قطعات گیاهی پس از ضد عفونی سطحی با محلول هیپوکلریت سدیم یک درصد به مدت ۱۰ دقیقه، سه مرتبه شستشو با آب مقطر سترون و خشک شدن روی حوله کاغذی سترون، به محیط کشت سیبزمینی-دکستروز-آگار (PDA) منتقل و در دمای ۲۵ درجه سلسیوس نگهداری شدند. پس از گذشت ۷-۵ روز، جدایههای قارچی مشابه با فراوانی ۹۲ درصد اطراف قطعات گیاهی رشد یافتند. این جدایهها بر اساس ویژگیهای ریختشناسی میکروسکوپی و ماکروسکوپی و مقایسه تولی ناحیه ITS-rDNA به عنوان D. bryoniae شناسایی شدند. آزمون بیماریزایی سه جدایه D. bryoniae روی گیاهچههای هندوانه در مرحله دو تا سه برگی انجام شد. نتایج این آزمون نشان داد که هر سه جدایه روی گیاهچههای هندوانه بیماریزا هستند و سبب ایجاد علائم بیماری مشابه با علائم مشاهده شده در مزرعه میشوند. این مطالعه، نخستین گزارش از بیماری بلایت ساقه صمغی هندوانه با عامل D. bryoniae در استان هرمزگان به شمار میرود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
آزاده گودرزی
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران
چمران همتی
گروه کشاورزی، مجتمع آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
هوشنگ خواجه دادیان
مسئول فنی شرکت دهقانان، میناب، ایران