اثر غلظت های مختلف جیبرلیک اسید بر گلدهی و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه آپارتمانی اسپاتی فیلوم (Spathiphyllum wallisii Regel)
محل انتشار: دوفصلنامه گل و گیاهان زینتی، دوره: 10، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 38
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FLOWER-10-1_001
تاریخ نمایه سازی: 16 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
گل چمچه ای با نام رایج اسپاتی فیلوم (Spathiphyllum wallisii) و نام انگلیسی لیلی صلح، گیاهی چند ساله و همیشه سبز از خانواده شیپوریان (Araceae) است. این گیاه فاقد ساقه مشخص بوده و برگ ها به صورت مستقیم از خاک خارج می شوند. گل آذین این گیاه به شکل اسپات می باشد که توسط پوشش سفیدی پوشیده شده است. تنظیم کننده های رشد امروزه بسیار مورد توجه تولیدکنندگان می باشند. جیبرلین ها به عنوان یکی از تنظیم کننده های رشد گیاهی در مقادیر کم اثراتی قابل توجه مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی بر گیاهان دارند و سبب افزایش کمیت و کیفیت گیاهان زینتی به خصوص گیاهان گلدار می گردند. در همین ارتباط، پژوهش حاضر در جهت ارزیابی تاثیر سطوح مختلف جیبرلیک اسید به عنوان مهمترین جیبرلین بر شاخص های مورفولوژیک و فیزیولوژیک مرحله گلدهی گیاه اسپاتی فیلوم در شرایط گلخانه ای در شمال کشور صورت گرفت. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و چهار سطح غلظت جیبرلیک اسید انجام شد. تیمارهای مورد آزمایش شامل غلظت های ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ پی پی ام جیبرلیک اسید و تیمار شاهد (بدون استفاده از جیبرلیک اسید) بود. نتایج، اثر معنی دار سطوح بالای جیبرلیک اسید (۲۰۰ و ۱۰۰ پی پی ام) نسبت به تیمار شاهد بر صفات اندازه گیری شده در سطوح یک و پنج درصد را نشان داد. بیشترین سطح جیبرلیک اسید (۲۰۰ پی پی ام)، موجب افزایش تمامی صفات و کاهش تعداد روز تا گلدهی (۱۰۲ روز تا گلدهی) شد. از جمله بیشترین میزان افزایش معنی دار صفات نسبت به شاهد شامل طول دمگل (۳۳/۵۸%)، قطر دمگل (۸۶/۴۴%)، تعداد گل (۴ عدد)، طول اسپات گل (۸۲/۲۸%)، عرض اسپات (۵۰%)، کلروفیل a (۴۸/%۱۳)، کلروفیل b (۷۹/%۱۹)، کلروفیل کل (۷۵/%۱۷) و محتوای کاروتنوئید (۳۹/۱۶%) بود. بنابراین نقش جیبرلین ها در بهبود صفات به خصوص در مرحله گلدهی قابل توجه ارزیابی گردید. همچنین لازم به ذکر است که سطوح بالاتر استفاده شده از این تنظیم کننده رشد (۲۰۰ پی پی ام) بسیار کارآمد تر بوده و جهت استفاده توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
Gibberellin ، Growth regulators ، Morphological traits ، Spathe ، اسپات ، تنظیم کننده های رشد ، جیبرلین ، صفات مورفولوژیکی
نویسندگان
طیبه متولی شهرستانی
Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht
معظم حسن پور اصیل
Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :