تاثیر پرایمینگ بذر با سایکوسل بر تحمل به تنش اسمزی در مرحله جوانه زنی کلزا (Brassica napus)
محل انتشار: مجله پژوهش های بذر ایران، دوره: 1، شماره: 2
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 54
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_YUS-1-2_003
تاریخ نمایه سازی: 16 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
تنش اسمزی از مهمترین تنشهای غیرزیستی است که موجب محدودیت رشد و کاهش عملکرد کلزا می گردد. این پژوهش به منظور بررسی نقش پرایمینگ بذر با سایکوسل بر تحمل تنش اسمزی در گیاه کلزا در مرحله جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سال ۱۳۹۱ در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل پرایمینگ بذر با سایکوسل در سه سطح شاهد (بدون پرایمینگ) و پرایمینگ با محلول های سایکوسل با غلظت ۵/۲ و ۵/۳ گرم در لیتر و اعمال تنش اسمزی در پنج سطح شاهد (بدون تنش) و تنش های ۳/۰-، ۶/۰-، ۹/۰- و ۲/۱- مگاپاسکال با استفاده از پلی اتیلن گلیکول بودند. تنش اسمزی به طور معنیداری سبب کاهش درصد جوانه زنی (۱/۱۵ درصد)، سرعت جوانه زنی (۳/۱۵ درصد)، طول ریشه چه (۵/۲۹ درصد)، طول گیاهچه (۶/۳۱ درصد)، وزن تر ساقه چه (۶/ ۳۷ درصد)، وزن تر ریشه چه (۴/۲۲ درصد) و شاخص ویگور (بنیه) (۹/۳۹ درصد) و افزایش نسبت وزن تر ریشه چه به ساقه چه و نسبت طول ریشه چه به ساقه چه به ترتیب میزان ۸/۶ و ۳/۲۴ درصد نسبت به شاهد شد. پرایمینگ بذر با سایکوسل موجب کاهش اثرات منفی تنش اسمزی در تمامی ویژگی های اندازه گیری شده گردید. اگرچه سایکوسل تاثیر مثبتی بر سرعت و درصد جوانه زنی بذر کلزا در شرایط بدون تنش و تنش اسمزی نداشت، لیکن، تاثیر مثبت غلظت ۵/۳ گرم بر لیتر به طور معنی داری بیشتر از غلظت ۵/۲ گرم بر لیتر بود. با توجه به تاثیر مثبت پرایمینگ بذر کلزا با سایکوسل در کاهش اثرات سوء ناشی از تنش اسمزی، پژوهشهای بیشتر در مورد تاثیر پرایمینگ بذر با سایکوسل بر تحمل به تنش اسمزی در شرایط مزرعه قابل توصیه است.
کلیدواژه ها:
Priming ، Germination percentage ، Radicle length ، Plumule dry weight ، پرایمینگ ، درصد جوانه زنی ، طول ریشه چه ، وزن خشک ساقه چه
نویسندگان
سیدجلیل میرمحمود
Crop Production and Plant Breeding, College of Agriculture, Shiraz University
محمدجواد احمدی لاهیجانی
Crop Physiology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
یحیی امام
Department of Crop Production and Plant Breeding, College of Agriculture, Shiraz University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :