ارائه سازوکارهای موثر برمشارکت بهره برداران درمدیریت آب کشاورزی
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 56، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 67
فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-56-1_012
تاریخ نمایه سازی: 1 اردیبهشت 1404
چکیده مقاله:
امروزه کشورهای موفق در مدیریت آب کشاورزی، سعی کرده اند با «کاهش تصدی گری» و «انتقال مدیریت آب کشاورزی به بهره برداران» چالشهای موجود در این بخش را مدیریت کنند. در ایران، با وجود تجربههای ارزنده نظام بهره برداری سنتی، ایجاد نظام کارآمد متکی بر تشکل های آب بران، از موفقیت قابل توجهی برخوردار نبوده است. هدف پژوهش حاضر، شناخت دقیق عوامل موثر بر مدیریت مشارکتی آب کشاورزی، زمینه ها، انگیزه ها و موانع آن و در نهایت ارائه سازوکارهای اجرایی در کشور است. به این منظور با استفاده از منابع کتابخانه ای (جمعا ۷۸ مورد طی بازه سالهای ۱۴۰۳-۱۳۴۹) به کدگذاری و مقوله بندی مفاهیم به روش تحلیل محتوای کیفی و سپس ارائه یک مدل مفهومی پرداخته شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد، مهم ترین دلایل عدم موفقیت در مدیریت مشارکتی آب، فقدان باور و اعتقاد در سطح ملی و نبود اراده لازم در نهادهای تصمیم گیر برای ساماندهی تشکل ها، غالب بودن رویکرد فن سالارانه در بخش آب کشور، مشخص نبودن جایگاه قانونی و حقوقی تشکل های آب بران، توانمندنبودن تشکل ها در جنبه های فنی، مالی، اقتصادی، حقوقی و فرهنگی برای مسئولیت پذیری، عدم ثبات سیاست های حمایتی در ایجاد و ساماندهی تشکل ها و ضعف هماهنگی بین سازمان های تصمیم گیر در ارتباط با تشکل ها در سطح ملی و محلی بوده است. برای نهادینه کردن مدیریت مشارکتی آب، تشکیل و رسمیت دادن به جامعه/تعاونی های آب بران و واگذاری وظایف و اختیارات مطابق با برنامه هفتم پیشرفت کشور، تعریف شفاف خدمات موردنیاز و ارائه آن، مشارکت و پاسخگویی متقابل بین دولت و ذی نغعان و در نهایت استقرار نظام پشتیبانی تقاضامحور بر پایه مشارکت در هزینه ها ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
جواد فرهودی
استاد بازنشسته گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و عضو اندیشکده آب ومحیط زیست- مرکز الگوی
محمد قربانیان کردآبادی
فارغ التحصیل گروه آبیاری و آبادانی، دانشکدگان کشاورزی دانشگاه تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :