بررسی اثربخشی دوره های آموزشی مدیران عامل اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی استان فارس
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 86
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IAEEJ-20-2_007
تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1404
چکیده مقاله:
آموزش ضمن خدمت برای مدیران عامل تعاونی ها، دانش نظری را با چالش های دنیای واقعی پیوند می دهد؛ به گونه ای که بتوانند در تصمیم گیری ها با ماموریت و اهداف کاری هماهنگ باشند. ازاین رو، پژوهشی پیمایشی با هدف بررسی اثربخشی دوره های آموزشی مدیران عامل اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی صورت گرفت که در آن دوره های مذکور بر اساس مدل کرک پاتریک در سه سطح (واکنش، یادگیری و رفتار) ارزیابی شدند. جامعه آماری پژوهش شامل ۱۴۰ نفر از مدیران عامل اتحادیه ها و شرکت های تعاونی روستایی تحت پوشش مدیریت تعاون روستایی استان فارس بودند که در دوره های مذکور حضور داشته اند؛ و از این تعداد، ۱۰۳ نفر به عنوان نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش تصادفی ساده برای سنجش اثربخشی در سطح واکنش و یادگیری انتخاب شدند. به منظور ارزشیابی سطح رفتار، از دیدگاه مدیران و روسای ادارات شهرستان های استان استفاده شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بود که روایی صوری آن مورد تایید گروهی از متخصصین قرار گرفت و پایایی آن بر اساس ضریب تتا به میزان ۰/۹۰۱=θ و ۰/۸۹۴= θ برآورد شد. در تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزارهای R و SPSS۲۵ استفاده گردید. نتایج سطح واکنش نشان داد که میانگین نمره واکنش کل ۱۷/۱۲ می باشد که حاکی از برگزاری مطلوب دوره ها است. به گونه ای که میزان رضایت فراگیران از مدرس، محتوای آموزشی، امکانات و زمان بندی و رضایت عمومی از دوره های آموزشی در حد خوب و مطلوب است. نتایج سطح یادگیری نیز نشان داد که تفاوت نمرات پیش آزمون و پس آزمون فراگیران برای تمامی دوره های آموزشی معنادار است و دوره های آموزشی توانسته است سطح یادگیری فراگیران را افزایش دهد. نتایج مرتبط با ارزیابی سطح سوم یعنی رفتار و اثربخشی کل نیز روشن نمود که اثربخشی در سطح رفتار تقریبا مطلوب است و در مجموع، اثربخشی کلی دوره های آموزشی مورد مطالعه، کمی بیش از سطح متوسط است. از آنجا که هدف از برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت، تجلی فراگرفته ها در محیط کار است، توصیه می شود مدیران اجرایی برای تقویت توانمندی کارکنان، بر به کارگیری یافته های آموزشی در سطح رفتار متمرکز شوند و تغییر عملکرد کارکنان پس از شرکت در دوره های آموزشی را رصد نمایند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ثریا عربی منفرد
دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته ترویج و آموزش کشاورزی، کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، شیراز، ایران.
آرمان بخشی جهرمی
استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
معصومه فروزانی
دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :