برهمکنش آبخوان های آبرفتی و کارستی شمال ارتفاعات الله اکبر درگز با روش سوندینگ مقاومت ویژه الکتریکی قائم (VES)

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 23

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WSD-11-4_004

تاریخ نمایه سازی: 26 فروردین 1404

چکیده مقاله:

بررسی آبخوان ها و تعیین برهمکنش آبخوان های آبرفتی و کارستی، بخصوص در مناطق مرزی کشور، بسیار ضروری و مهم می باشد. با روش های ژئوالکتریکی (سوندینگ مقاومت ویژه الکتریکی قائم - VES)، می توان لایه بندی زمین شناسی زیرسطحی، لایه های آبدار، عمق سنگ کف آبخوان ها و مقاومت ویژه ظاهری (ρa) لایه های زمین شناسی را تعیین نمود. در این مقاله، با برداشت ۴۰ سونداژ مقاومت ویژه الکتریکی با روش شلومبرژره در دشت شمال ارتفاعات الله اکبر درگز، و محاسبه ρa لایه ها و تفسیر مقاطع ژئوالکتریک و لایه های آبدار تا عمق حدود ۳۵۰ متری، برهمکنش آبخوان های آبرفتی و کارستی بررسی شده است. نتایج وجود آبخوان آبرفتی تا عمق ۲۰ متری را در جنوب، شرق و غرب شهر چاپشلو و شمال و شمال غربی روستای داغدار و غرب شهرک صنعتی درگز، و همچنین وجود مکان های مستعد آبخوان کارستی عمقی در جنوب شرقی شهر چاپشلو و شمال شرقی روستای سوگندی و شمال روستای گنداب و در غرب روستای داغدار نشان می دهد. بررسی تغییرات ρa لایه ها  و عمق سنگ کف، نشان می دهد برهمکنش چندانی بین آبخوان آبرفتی با آبخوان کارستی تیرگان وجود ندارد. با توجه به عدم ظهور چشمه های پرآب در پیرامون ارتفاعات الله اکبر و کم ضخامت بودن آبخوان آبرفتی، می توان نتیجه گرفت بیشتر آب زیرزمینی آبخوان کارستی تیرگان، جز در نقاط محدودی در پای ارتفاعات الله اکبر (محدوده چرلاق، چهلمیر) تاثیر چندانی در تغذیه آبخوان آبرفتی دشت جنوبی درگز نداشته و به دلیل عملکرد سدی لایه های دانه ریز عمقی، مسیرهای جریان آب زیرزمینی به سمت اعماق و یا دره های دربادام و شمخال می باشد.

کلیدواژه ها:

سوندینگ مقاومت ویژه الکتریکی قائم (VES) ، آبخوان آبرفتی ، آبخوان کارستی ، ارتفاعات الله اکبر ، درگز

نویسندگان

حسین محمدزاده

گروه پژوهشی تحقیقات آب های زیرزمینی و ژئوترمال (متاب)، پژوهشکده آب و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد غلامکار علی آبادی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

جعفر هاشمی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • سوگندی، رسول. (۱۳۹۵). شناسایی مشخصات لایه های زمین شناسی با ...
  • شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی. (۱۳۷۴). گزارش ژئوفیزیک دشت ...
  • عزیزی، فرزانه، و محمدزاده، حسین. (۱۳۹۲) تخمین پارامترهای هیدروژئولوژیکی با ...
  • Barnie, S., Geophrey, K., Anornu, G.K., & Kortatsi, B.K. (۲۰۱۴). ...
  • Ishola, S.A., & Olufemi, S.T. (۲۰۲۴). Groundwater Exploration using Geoelectric ...
  • Vereecken, H., Binley, A., Cassiani, G., Revil, A., & Titov, ...
  • نمایش کامل مراجع