روانسنجی پرسشنامه سازگاری با بیماری مزمن در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی_عروقی
محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 26، شماره: 1
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 56
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_REHA-26-1_001
تاریخ نمایه سازی: 24 فروردین 1404
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: بیماران قلبی عروقی به دلیل داشتن بیماری مزمن؛پیامدهای روانی اجتماعی و نوسانات عاطفی زیادی را تجربه می کنند. توانایی سازگاری و کنترل این تغییرات عاطفی، پیامدهای روانشناختی و اجتماعی در این افراد اهمیت بسیار زیادی دارد. در همین راستا این مطالعه با هدف روانسنجی پرسشنامه سازگاری با بیماری مزمن (ACIS) در بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی_عروقی انجام گرفت.
مواد و روش ها: در این مطالعه که از نوع مقطعی و روان سنجی می باشد، فرآیند ترجمه بر اساس روش Forward-Backward انجام شد. به منظور بررسی روایی صوری؛ پرسشنامه در اختیار۱۰ بیمار قلبی_عروقی مزمن و ۵ تن از متخصصان مشاوره و روانشناسی قرارگرفت. روایی محتوایی پرسشنامه با دو شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا محاسبه گردید. به منظور بررسی روایی همزمان، آزمون همبستگی پیرسون خرده مقیاس های پرسشنامه سازگاری با بیماری مزمن با خرده مقیاس های پرسشنامه سازگاری روانی اجتماعی با بیماری محاسبه شد. همچنین برای محاسبه ی همسانی درونی و پایایی آزمون_ بازآزمون به ترتیب از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون رده ای استفاده شد. روایی ساختار پرسشنامه با تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار لیزرل بررسی شد.
یافته ها: شاخص روایی محتوا در سطح آیتم ها بین۱-۰/۸ و کاپای محاسبه شده بین ۱-۰/۷۶ به دست آمد. بررسی روایی همزمان همبستگی قوی بین نمره کل مقیاس ACIS با نمره کل مقیاس PAIS را نشان داد (۰/۷۵۷r=، ۰/۰۵p=) .ضریب آلفای کرونباخ مجموع برای همسانی درونی ۰/۸۴۶ محاسبه شد. همچنین در بررسی پایایی آزمون- باز آزمون ضریب همبستگی درون رده ای مجموع ۰/۹۵۹ به دست آمد. نتایج شاخصهای برازش مدل نیز به ترتیب RMSEA=۰/۱۰۴ و x۲/df=۳/۰۴ و GFI=۰/۷۵ و AGFI=۰/۷۰ و NFI=۰/۷۲ بود. بعد از حذف آیتم ۱۰ به دلیل عدم معناداری و محاسبه کردن کوواریانسهای سوالات (۲۳-۲۲) ، (۱۳-۱۵) ، (۱۹-۱۷) ، (۲۰-۱۲) و (۲۵-۶) مقادیر شاخصهای برازش مدل RMSEA=۰/۷۷ و x۲/df=۲/۲۳ و GFI=۰/۹ و AGFI=۰/۹۱ و NFI=۰/۹ به حد قابل قبول رسیدند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که پرسشنامه ACIS از روایی صوری و محتوایی، روایی همزمان، همسانی درونی و پایایی آزمون- بازآزمون مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج این مطالعه سه عامل و ۲۴ آیتم مقیاس سازگاری با بیماری قلبی عروقی را تایید کرد. بنابراین این مقیاس قابلیت استفاده در پژوهشها و کارهای بالینی برای افراد مبتلا به بیماری قلبی_عروقی در جامعه ایرانی را داراست.
کلیدواژه ها:
Validity ، Reliability ، Psychometrics ، Adaptation ، Cardiovascular diseases ، روایی ، پایایی ، روانسنجی ، سازگاری ، پرسشنامه ، بیماری مزمن ، بیماری قلبی-عروقی
نویسندگان
Mohammad Saeed Khanjani
Department of Counseling, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
Farzaneh Ebrahimgol
Department of Counseling, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
Manoochehr Azkhosh
Department of Counseling, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
Samaneh Hoseinzadeh
Department of Biostatistics, School of Public Health, Iran University of Medical Sciences,Tehran, Iran
Maryam Latifian
Substance Abuse and Dependence Research Center, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran
Sahar Esmaeili
Faculty of Social Work, University of Calgary, Calgary, Canada