مکان یابی اراضی ساخت برون سایتی جهت لجستیک بازسازی پس از سانحه: مطالعه موردی شهر پردیس، تهران
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 66
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_DPMK-14-4_003
تاریخ نمایه سازی: 19 فروردین 1404
چکیده مقاله:
زمینه و هدف همگام با رشد شهرنشینی و توسعه شهری، سوانح طبیعی نیز همواره این محیط های انسان ساخت را مورد تهدید قرار داده است. به طورکلی هدف اصلی این پژوهش، تحلیل تناسب اراضی برای مرکز ساخت برون سایتی جهت لجستیک در مرحله بازسازی با هدف برنامه ریزی برای پاسخ گویی و بازسازی پس از سانحه است. همچنین شناخت و کاربرد مراکز ساخت برون سایتی، معیارهای لازم برای انتخاب زمین برای این سایت ها و همچنین وزن دهی به معیارهای مذکور، از اهداف فرعی این پژوهش محسوب می شود.
روش این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی است و روش تحقیق توصیفی و تحلیل است. همچنین این مطالعه از نوع مطالعات میدانی و پیمایشی با رویکرد کمی است و روش گردآوری داده ها در این پژوهش کتابخانه ای / اسنادی است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از مدل تصمیم گیری چند معیاره و در قالب تلفیق روش تحلیل سلسله مراتبی فازی با سامانه اطلاعات مکانی و نیز نرم افزارهای آرک جی آی اس و اکسپرت چویس استفاده شده است.
یافته ها در این پژوهش ۴ معیار اصلی (عوامل طبیعی، دسترسی، عوامل جسمی و عوامل اقتصادی) و ۱۳ زیرمعیار شناسایی شدند که فاصله از گسل ها، اندازه بسته زمین، فاصله از جاده های شریانی اولیه و مالکیت خصوصی مهم ترین آن ها بود. بر اساس این معیارها، سایت های موجود به ۵ دسته طبقه بندی شدند (از بسیار نامناسب تا بسیار مناسب). بر اساس نقشه های تولید شده، ۱۶/۱ درصد از سایت ها در رده «بسیار مناسب» قرار داشتند که ۲۳۲ نفر در کاربری های صنعتی منطقه ۷ در شهر پردیس بودند و ۷۱ نفر در زمین های خالی با امکان راه اندازی سایت های ساختمانی خارج از سایت.
نتیجه گیری با توجه به ویژگی های فضای ساخت برون سایتی که شامل فضای تولیدی، صنعتی و محل انبار و نگهداری تجهیزات لازم جهت لجستیک بازسازی در زمان وقوع سوانح است، نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد در شهر پردیس که بر اساس فازهای مختلف شهری برنامه ریزی شده است، باتوجه به معیارهای اصلی تعیین شده، فازهای ۶ و ۷ به دلیل وجود کاربری های صنعتی و وجود زمین بایر با اندازه قطعات بالا (معیارهای اصلی برای مکان یابی سایت های ساخت برون سایتی) دارای تعداد سایت های مناسب بیشتری هستند.
کلیدواژه ها:
Site selection ، Off-site manufacturing ، Multi-criteria decision-making system ، Logistics ، Post-disaster reconstruction ، مکان یابی ، ساخت برون سایتی ، سیستم تصمیم گیری چند معیاره ، لجستیک ، بازسازی پس از سانحه
نویسندگان
سینا رشیدی
Department of Architecture, Faculty of Technology and Engineering, Pardis Branch, Islamic Azad University, Pardis, Tehran, Iran.
راما قلمبردزفولی
Department of Urban Planning, Faculty of Technology and Engineering, Pardis Branch, Islamic Azad University, Pardis, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :