همبستگی عملکرد دانشگاه ها در رتبه بندی های جهانی تایمز و ایمپکت تایمز با نگرش های اجتماعی درباره آن ها: عقیده کاوی توییت ها
محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 11، شماره: 21
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 69
فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RSCI-11-21_005
تاریخ نمایه سازی: 29 اسفند 1403
چکیده مقاله:
هدف: پژوهش حاضر با استفاده از عقیده کاوی توییت ها به بررسی همبستگی میان نتایج رتبهبندی های تایمز و ایمپکت و دیدگاه های اجتماعی در مورد دانشگاه های راه یافته به این رتبه بندیها پرداخته است.روش شناسی: پژوهش حاضر، ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش گردآوری داده ها از نوع اسنادی و تحلیل داده ها، تحلیل محتوای کمی با رویکرد دگر سنجی و عقیده کاوی است. نمونه آماری پژوهش ۳۵۵ دانشگاه از دانشگاههای رتبه بندی شده در سامانه تایمز در سال های ۲۰۱۹-۲۰۲۱ است. توییت ها و نمرات عقیده آنها با استفاده از نرم افزار مزده و سنتیاسترنگث استخراج و محاسبه شد. داده ها با تحلیل همبستگی اسپیرمن بررسی شد.یافته ها: یافته های پژوهش همبستگی معنی داری در حد ضعیف تا متوسط میان فراوانی توییت ها درباره دانشگاه های موردبررسی و عملکرد کلی آنها در سامانه های رتبه بندی تایمز و ایمپکت و همچنین نمره آنها در ابعاد مختلف سامانه رتبه بندی تایمز را نشان می دهد. فراوانی توییت ها قوی ترین همبستگی با عملکرد کل در ایمپکت و ضعیف ترین همبستگی را با «درآمد از صنعت» در سامانه تایمز نشان داد. عملکرد کل دانشگاهها در رتبهبندی تایمز و ایمپکت نیز با فراوانی توییتهای مثبت و منفی همبستگی معنیداری نشان داد. همچنین، نمره عملکرد کل در رتبه بندی تایمز و ایمپکت، با نمره عقاید مثبت و منفی همبستگی مستقیم نشان داد.نتیجه گیری: سامانه های رتبه بندی تا اندازه ای و در برخی ابعاد با دیدگاه های اجتماعی درباره دانشگاه ها -دست کم به لحاظ آنچه در توییتر منعکس شده – همسو هستند و در برخی ابعاد ناهم سویی نشان می دهند؛ بنابراین، در تفسیر نتایج سامانه های رتبه بندی باید با دقت بیشتری عمل کرد. سامانه های رتبه بندی و توجهات اجتماعی می توانند نقش مکملی داشته باشند و در کنار هم ادراک و شناخت بهتر و عمیق تری از عملکرد یک دانشگاه ارائه دهند. ازاین رو، بهبود عملکرد این سامانه ها با افزودن نظرسنجی های اجتماعی ممکن است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
طاهره نجفی دورکی
دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
هاجر ستوده
دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، استاد، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
مریم یقطین
دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، استادیار، گروه پژوهشی سنجش علم و فناوری، موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، شیراز، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :