فهم تاثیر رفاقت سالاری و خویشاوندسالاری سازمانی بر سرمایه اجتماعی سازمان؛ تبیین نقش میانجی عدالت سازمانی ادراک شده (مورد مطالعه: سازمان های دولتی استان لرستان)

سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 29

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSCM-12-1_002

تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1403

چکیده مقاله:

امروزه یکی از مسائل و معضلاتی که سازمانهای دولتی بدان گرفتارند خویشاوندسالاری و رفاقت سالاری سازمانی است. در سازمانهای گرفتار به چنین معضلی، به سبب کاهش اعتماد سازمانی و تضعیف همکاری میان کارکنان و مدیران و کاهش انگیزه منابع انسانی، صدمات و لطمات جبران ناپذیری متوجه سازمان است. از این  رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رفاقتسالاری و خویشاوندسالاری سازمانی بر سرمایه اجتماعی با نقش میانجی عدالت سازمانی ادراک شده در سازمان های دولتی استان لرستان انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از حیث روش گردآوری اطلاعات توصیفی  پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان سازمان های دولتی استان لرستان تشکیل داده اند که با توجه به حجم جامعه آماری محدود و مشخص از فرمول محاسبه نمونه کوکران استفاده شد و بر اساس آن حجم نمونه در سطح اطمینان ۹۵/۰ برابر ۳۸۴ نفر تعیین شد و به روش نمونهگیری در دسترس اعضای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه استاندارد بود که روایی آن با استفاده از روش اعتبار محتوا و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ تایید شد. برای بررسی و آزمون فرضیه های تحقیق، رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای smart pls۲ و spss به کار گرفته شد. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که رفاقت سالاری و خویشاوندسالاری سازمانی اثر منفی و معنا داری بر سرمایه اجتماعی دارد. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که عدالت سازمانی ادراک شده نقش میانجی در تاثیر رفاقت سالاری و خویشاوندسالاری سازمانی بر سرمایه اجتماعی دارد. بنابراین به عنوان یک نتیجه گیری کلی می توان گفت در سازمان های دولتی زمانی که رفاقت سالاری و مدیریت رفاقت سالارانه به همراه خویشاوندسالاری و مدیریت قوم گرایانه حاکم باشد سرمایه اجتماعی در سازمان از طریق عدالت سازمانی ادراک شده رو به تضعیف و افول خواهد بود.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

علی شریعت نژاد

گروه مدیریت بازرگانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

زینب صفری احمدوند

گروه مدیریت، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Akuffo, I. N., & Kivipõld, K. (۲۰۱۹). Influence of leaders’ ...
  • Gupta, V., Agarwal, U. A., & Khatri, N. (۲۰۱۶). The ...
  • Kheirandish, M. & Jafarinia, S. (۲۰۱۸). The Effect of Organizational ...
  • Paşamehmetoğlu, A., Guzzo, R. F., & Guchait, P. (۲۰۲۲). Workplace ...
  • Shaheen, S., Bashir, S., & Khan, A. K. (۲۰۱۷). Examining ...
  • Slack, C. (۲۰۰۱). Breeding success. MBA Jungle, September. ۳(۷). ۸۲-۸۸ ...
  • Swanson, D. & Rogge, R. (۲۰۱۸). It’s better to give ...
  • Tenenhaus, M., Amato, S., & Esposito Vinzi, V. (۲۰۰۴, June). ...
  • Turhan, M. (۲۰۱۴). Organizational cronyism: A scale development and validation ...
  • Wahab, N. A., Wakil, N. A. A., & Abdul, S. ...
  • Yoganathan, V., Osburg, V. S., & Bartikowski, B. (۲۰۲۱). Building ...
  • نمایش کامل مراجع