ارزیابی خصوصیات فیزیولوژیک رگه های درون زاد نوترکیب گندم دوروم در شرایط دیم

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 73

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CBB-3-4_004

تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1403

چکیده مقاله:

مقدمه: گندم دوروم با نام علمی (Triticum turgidum L. var. durum) دومین گونه مهم گندم و دهمین محصول زراعی مهم دنیا می­باشد، زیرا ماکارونی حاصل از این نوع گندم در بسیاری از کشورهای دنیا به­عنوان غذای اصلی مورد استفاده قرار می­گیرد. همچنین، گندم دوروم بهتر از گندم نان با شرایط دیم در مناطق مدیترانه­ای سازگار است. از سوی دیگر، عملکرد به دلیل وراثت پذیری پایین به تنهایی شاخص مناسبی در جهت به نژادی و تحمل به خشکی نیست. بنابراین توجه به جنبه های دیگری از تحمل به خشکی نظیر خصوصیات فیزیولوژیکی به دلیل کم هزینه بودن و قابلیت آنها در گزینش مواد ژنتیکی در مراحل اولیه رشد گیاه اهمیت دارد.مواد و روش ها: در این مطالعه عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک در ۱۵۴ رگه درون­زاد نوترکیب گندم دوروم حاصل از تلاقی بین رقم بومی زردک با منشاء کرمانشاه و رقم G۱۲۵۲ با منشاء ترکیه تحت شرایط دیم در قالب طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در پنج بلوک ناقص به همراه والدین در سال زراعی ۱۳۹۸-۹۹ ارزیابی شدند و پارامترهای ژنتیکی برای صفات مورد مطالعه برآورد گردید.یافته ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که تفاوت معنی­داری بین رگه­های درون­زاد نوترکیب گندم دوروم مورد ارزیابی از نظر همه صفات مورد مطالعه به غیر از کمبود آب اشباع در شرایط دیم وجود داشت. رگه­های ZG-۱۱۰، ZG-۰۹۰ و ZG-۰۶۰ به­ترتیب بیشترین عرض برگ پرچم، طول برگ پرچم، سطح برگ پرچم را به خود اختصاص دادند. در مجموع، رگه­های ZG-۱۵۰ و ZG-۱۲۶ بر­ترین رگه­ها از نظر محتوای نسبی آب برگ، در میان دیگر رگه­های درون­زاد نوترکیب مورد مطالعه بودند. بالاترین میزان عملکرد دانه نیز در رگه­های ZG-۱۱۸ و ZG-۱۰۲ مشاهده شد. بیشترین مقادیر وراثت­پذیری عمومی به­ترتیب برای صفات عرض برگ پرچم و میزان نسبی آب از دست رفته (۸۵ درصد)، عملکرد دانه (۶۳ درصد) و آب حفظ شده در برگ­های بریده شده (۴۱درصد) مشخص شد. عملکرد دانه با صفت آب حفظ شده در برگ­های بریده شده همبستگی مثبت و معنی­دار و با صفت میزان آب از دست رفته در برگ­های بریده شده همبستگی منفی و معنی­دار نشان داد. تجزیه خوشه­ای، رگه­های درون­زاد نوترکیب گندم دوروم را در سه گروه متفاوت قرار داد و گروه سوم شامل رگه­های دارای بالاترین میزان صفات مطلوب از نظر محتوای آب برگ بودند. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه­های اصلی نشان داد که دو مولفه اول ۹۶/۵۹ درصد از واریانس کل را توجیه نمودند. همچنین، رگه­های دارای مولفه اول پایین و مولفه دوم بالا دارای قدرت حفظ و نگهداری آب بیشتری در برگ بودند.نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه برای صفات مربوط به برگ پرچم، صفات فیزیولوژیک مربوط به محتوای آب برگ و عملکرد دانه در بین رگه های درون­زاد نوترکیب گندم دوروم در شرایط دیم تفاوت ژنتیکی نشان داد. تفاوت موجود بیانگر وجود تنوع ژنتیکی و همچنین امکان انتخاب رگه­های درون­زاد نوترکیب برتر را فراهم می­کند. از سوی دیگر، وراثت­پذیری و پیشرفت ژنتیکی بالا برای صفات عرض برگ پرچم، سطح برگ پرچم، میزان نسبی آب از دست رفته برگ و عملکرد دانه مشاهده شد که می تواند حاکی از عمل افزایشی ژن­ها باشد.

نویسندگان

رقیه ناصری

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

کیانوش چقامیرزا

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

رضا محمدی

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، معاونت سرارود، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

لیلا زارعی

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

علی بهشتی آل آقا

گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه ، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ahmadizadeh, M., Valizadeh, M., Shahbazi, H., & Nori. A. ۲۰۱۴. ...
  • https://doi.org/۱۰.۴۱۴۱/cjps۸۲-۰۸۶Crossa, G., Campos, D., Maccaferri, M., Tuberosa, R., Burgueño, J., ...
  • Gonzalez-Ribot, G., Opazo, M., Silva, P., & Acevedo, E. ۲۰۱۷. ...
  • Huang, S., Sun, L., Hu, X., Wang, Y., Zhang, Y., ...
  • Johnson, H.W., Robinson, H.F., & Comstock, R.E. ۱۹۵۵. Estimates of ...
  • Mohammadi, R., Etminan, A., & Shoshtari, L. ۲۰۱۸. Agro-physiological characterization ...
  • Qaseem, M.F., Qureshi, R., Illyas, N., & Jalal-Ud-Din, S.G. ۲۰۱۷. ...
  • Ranieri, R. ۲۰۱۵. Geography of the durum wheat crop. Pastaria ...
  • Salmi, M., Haddad, L., Oulmi, A., Benmahammed, A., & Benbelkacem, ...
  • نمایش کامل مراجع