مقایسه تاثیر درمان هیجان مدار و طرحوارهدرمانی بر الکسیتیمیا و اضطراب مرگ پرستاران بخش مراقبت های ویژه
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 12، شماره: 6
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 88
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-12-6_002
تاریخ نمایه سازی: 13 اسفند 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: پرستاران بخش مراقبتهای ویژه به دلیل مواجهه مداوم با شرایط پیچیده و استرسزا، در معرض تجربه اختلالات روانشناختی متعددی از جمله الکسیتیمیا و اضطراب مرگ قرار دارند. از اینرو پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجانمدار و طرحوارهدرمانی بر الکسیتیمیا و اضطراب مرگ پرستاران بخش مراقبتهای ویژه انجام گرفت.
روش کار: روش پژوهش حاضر نیمه تجربی پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر پرستاران بیمارستان امام حسین(ع) شهرستان شاهرود مشغول به کار در بخش مراقبتهای ویژه در سال ۱۴۰۳ بودند. از این میان تعداد ۴۵ پرستار به شیوه نمونهگیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه طرحواره درمانی، هیجان مدار و شاهد جایگزین شدند. گروههای مداخله درمان را طی هشت جلسه به صورت هفتگی، دریافت نمودند و گروه شاهد نیز هیچگونه مداخلهای دریافت نکردند. از پرسشنامههای ناگویی هیجانی تورنتو- (AST) و اضطراب مرگ تمپلر (DAS) برای جمعآوری دادهها استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادههای حاصل از این پژوهش با نرم افزار SPSS-۲۷ و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره صورت گرفت.
یافتهها: داده ها نشان داد ناگویی هیجانی در درمان هیجان مدار(۰۱/۰, p<۱۷/۹۱=F) و طرحواره درمانی (۰۱/۰, p<۰۸/۲۴=F) کاهش معناداری داشته است. اضطراب مرگ نیز در درمان هیجان مدار (۰۱/۰, p<۴۲/۱۲۸=F) و طرحواره درمانی(۰۱/۰, p<۳۴/۷۰=F) بهبودی معناداری داشته است. از مقایسه دو روش درمان نیز می توان نتیجه گرفت که درمان هیجان مدار نسبت به طرحواره درمانی بر کاهش ناگویی هیجانی پرستاران بخش مراقبت های ویژه اثربخشی بیشتری داشته است (۰۰۱/۰>P) و درمورد اضطراب مرگ تفاوت معناداری بین دوگروه مشاهده نشد (۰۰۱/۰
درمان هیجان مدار نسبت به طرحواره درمانی می توان نتیجه گرفت که در درمان ناگویی هیجانی پرستاران بخش مراقبتهای ویژه درمان هیجان مدار به عنوان درمانی با تاثیر بالاتر میتواند مورد استفاده قرار بگیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پریسا حسین زاده قناد
Ferdowsi University of Mashhad
بهرامعلی قنبری هاشم آبادی
Ferdowsi University of Mashhad
شهربانو عالی
Ferdowsi University of Mashhad
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :