بهبود عملکرد هیدرولیکی سرریزهای کلیدپیانویی غیرخطی در پلان
محل انتشار: مجله مهندسی عمران مدرس، دوره: 19، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 86
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MCEJ-19-4_006
تاریخ نمایه سازی: 6 اسفند 1403
چکیده مقاله:
در این پژوهش به بررسی راهکارهایی برای بهبود عملکرد و همچنین افزایش ضریب آبگذری در سرریزهای کلیدپیانویی غیر خطی در پلان پرداخته شده است. بدین منظور، تغییراتی در شکل هندسی این نوع سرریز بهوجود آورده و نتایج این تغییرات با استفاده از نرمافزار FLOW۳D بررسی شده است. یکی از این تغییرات، تغییر شکل تاج سرریز میباشد. لذا، سه مدل سرریز با تاجهای مستطیلی، مثلثی و بیضوی طراحی شد. نتایج نشان داد که سرریز تاج مثلثی تا حدود ۶۰ درصد نسبت به سرریز تاج بیضوی و تا حدود ۶۵ درصد نسبت به سرریز تاج مستطیلی، از ظرفیت آبگذری بیشتری برخوردار بود. در قسمت دوم این پژوهش، به تاثیر وجود و یا عدم وجود و همچنین شکل هندسی پشتبند بر عملکرد این نوع از سرریزها پرداخته شد. بدین منظور، سه مدل سرریز با پشتبندهای مکعب مستطیلی ، نیماستوانهای و منشوری طراحی شده و با سرریز بدون پشتبند مقایسه گردید. نتایج نشان داد که در دبیهای کم، پشتبند باعث بهبود عملکرد هیدرولیکی سرریز شده و همچنین در بین پشتبندها نیز پشتبند نیماستوانه عملکرد نسبتا بهتری نسبت به سایر پشتبندها داشت. ولی با افزایش دبی عبوری، از تاثیر عملکرد پشتبند کاسته شده و به تدریج ضریب دبی سرریزهای پشتبند دار و بدون پشتبند به یکدیگر نزدیک شدند. در آخر نیز تاثیر دیوار جانپناه بر عملکرد این نوع سرریزها بررسی گردید. در این مورد، دیوارهای به ارتفاع ۳/۱ سانتیمتر به تاج سرریز افزوده شد. نتایج نشان داد که این عمل تا حدود ۷ درصد باعث افزایش ضریب آبگذری میگردد. بهطور کلی در هدهای زیاد جریان، عوامل بهبود دهنده اثر محسوسی در عملکرد سرریز ندارند.
کلیدواژه ها:
Nonlinear piano-key weir
Crest shape
Bundle
Parapet wall
Numerical modeling ، سرریزکلیدپیانویی غیرخطی
شکل تاج
پشت بند
دیوار جان پناه
مدلسازی عددی
نویسندگان
علیرضا رضائی آهوانویی
MSc. Student, Department of Water Engineering and Hydraulic Structures, Faculty of Civil Engineering, Semnan University
سید فرهاد موسوی
Professor, Department of Water Engineering and Hydraulic Structures, Faculty of Civil Engineering, Semnan University
حجت کرمی
Assistant Professor, Department of Water Engineering and Hydraulic Structures, Faculty of Civil Engineering, Semnan University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :