شناسایی و واکاوی مولفه های سلامت جسمی از منظر قرآن
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 49
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SJSPH-22-2_006
تاریخ نمایه سازی: 15 بهمن 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: روح و جسم آدمی از شریف ترین موضوعاتی است که می طلبد آدمی مطالعات و تاملاتی نسبت به آن داشته باشد در این خصوص قرآن کریم و عترت، علاوه بر هدف اساسی خودشان که هدایت بشریت به سوی رستگاری می باشد، مسائلی را که در جهت بهبود کیفیت زندگی دنیوی او ضروری است را نیز تبیین نموده است. در این تحقیق نیز درباره ابعاد مختلف سلامت جسمی بحث می شود. بنابراین پژوهش حاضر در نظر دارد مولفه های سلامت جسمی از منظر قرآن و روایات را مورد بررسی قرار دهد.
روش کار: پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی است که در دو مرحله به منظور دستیابی به یافته ها انجام پذیرفت. گام اول: با استفاده از روش پژوهش کیفی از نوع توصیفی و تحلیلی انجام گردیده است. در این مطالعه برای استخراج و تدوین مطالب از روش سه سوسازی (زاویه بندی) استفاده گردید؛ یعنی مطالعه با استناد به مبانی برخاسته از آیات قرآن و روایات معصومین(ع) و نیز بهره گیری از پژوهش های مربوط و مبانی نظری انجام شد. گام دوم: به منظور بررسی فراوانی و ضریب اهمیت مولفه های سلامت جسمی در قرآن، در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. محتوای طرح از نظر پاسخگو (متن قرآن کریم) و نوزده مولفه اصلی در حیطه سلامت جسمی مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: بررسی مولفه های سلامت جسمی از منظر قرآن نشان میدهد که از بررسی مولفه های سلامت جسمی از منظر قرآن امر به خوردن چیزهای پاکیزه و حلال با فراوانی مطلق ۹، فرستادن آب برای نوشیدن و سیراب کردن انسان با فراوانی مطلق ۱۳، حرام و ممنوع بودن گوشت مردار با فراوانی مطلق ۴، ممنوعیت خوردن گوشت خوک با فراوانی مطلق ۴، ممنوع بودن خوردن خون با فراوانی مطلق۴، قرار دادن شیر حیوانات اهلی برای تغذیه با فراوانی مطلق ۴، رویانیدن انواع میوه ها و گیاهان برای تغذیه با فراوانی مطلق ۴۷، حلال و جایز بودن استفاده از گوشت حیوانات اهلی حلال گوشت با فراوانی مطلق ۱۴، حلال بودن ماهی از آبزیان (غذاهای دریایی) با فراوانی مطلق ۳، شفابخشی و تغذیه قرار دادن عسل با فراوانی مطلق ۱، استفاده از پوست حیوانات برای پوشش اندام بدن انسان با فراوانی مطلق ۲، مرکب قرار دادن حیوانات با فراوانی مطلق۳، دستور نگاه به غذا با فراوانی مطلق۱، نزول لباس برای پوشش اندام انسان با فراوانی مطلق۵، تحریم شراب با فراوانی مطلق۴، شیر مادر برای تغذیه کودک با فراوانی مطلق۴، وضوگرفتن، تیمم کردن و غسل کردن با فراوانی مطلق۲، روزه گرفتن با فراوانی مطلق۱۳، بهداشت فردی با فراوانی می باشند که در بین این مولفه ها، مضمون رویانیدن انواع میوه ها و گیاهان برای تغذیه با فراوانی مطلق ۴۷، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده است.
نتیجه گیری: یافته های حاصل نشان داده است که در بین مولفه های سلامت جسمی از منظر قرآن، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به رویانیدن انواع میوه ها و گیاهان برای تغذیه (۰۵۵/۰) و کمترین ضریب اهمیت به شفابخشی و تغذیه قرار دادن عسل با مقدار (۰۳۴/۰) است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عدیل حمیدوند
Ph.D. Student, Department of Quran and Hadith Sciences, Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran
بهنام بهاری
Ph.D. Assistant Professor, Department of Quran and Hadith Sciences, Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran
محمد عظیمی
Ph.D. Associate Professor, Department of Educational Sciences, Farhangian University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :