تحلیل تغییرات بلند مدت ماهانه دماهای کشنده بالای ۵۰ درجه ی سانتی گراد نیم کره شمالی
محل انتشار: فصلنامه آمایش فضا و ژئوماتیک، دوره: 27، شماره: 2
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 107
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSMSP-27-2_005
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1403
چکیده مقاله:
هدف این پژوهش شناسایی و تحلیل آماری تغییرات زمانی فراوانی ماهانه وقوع دماهای کشنده بالای ۵۰ درجهی سانتیگراد ( TU۵۰c[۱]) در نیم کرهی شمالی است. به این منظور از دادههای باز تحلیل شده مربوط به بیشینه دمای دو متری سطح زمین در بازه زمانی ۷۳ ساله ۱۹۴۸ تا ۲۰۲۰ استفاده شده و پس از تنظیم، به صورت سری زمانی ماهانه مورد تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه از روشهای تحلیل آمار توصیفی، تحلیل روند خطی و آزمون ناپارامتری من کندال به منظور بررسی تغییرات زمانی فراوانی وقوع استفاده شده است. در طول دوره ۷۳ ساله مطالعاتی تعداد ۹۵۵۳ روز با دمای حداقل ۵۰ درجه سانتیگراد و بیشتر شناسایی و مختصات آنها استخراج شد. بررسی توزیع فراوانی روزانه وقوع TU۵۰c نیمکره شمالی نشان داد که ماههای می و ژانویه به ترتیب دارای بیشترین فراوانی وقوع هستند. همچنین بیشترین روند افزایشی در فراوانی وقوع دماهای کشنده در ماههای مارس،آوریل، جولای و آگوست مشاهده شدند. از لحاظ توزیع مکانی، منطقهای که بیشترین فراوانی و شدیدترین TU۵۰c در آن به ثبت رسیده مربوط به محدودهای واقع در آفریقا خصوصا سودان، غرب آسیا (بین عراق، جنوب غرب ایران، کویت و عربستان) و هندوستان در شبه قاره هند هستند و در آمریکا نیز وقوع این دماها نادر نیست. بالاترین و شدیدترین دماهای ثبت شده در دهه پنجم و در فاصله زمانی ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۸ به وقوع پیوسته است.
[۱] معادل Temperatures Above ۵۰ C به معنای دمای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد، به سبب جلوگیری از تکرار در این پژوهش از اختصار TU۵۰c استفاده گردید.
[۱] Temperatures Above ۵۰ C=دمای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد، به سبب جلوگیری از تکرار در این پژوهش از اختصار TU۵۰c استفاده گردید.
کلیدواژه ها:
Lethal temperatures ، trend analysis ، reanalysis data ، Northern Hemisphere ، دمای کشنده ، داده های بازتحلیل شده ، فراوانی وقوع ، روند تغییرات زمانی ، نیمکره شمالی
نویسندگان
یوسف قویدل
Tarbiat Modares University
مرضیه کارزانی
Tarbiat Modares University
منوچهر فرج زاده
Tarbiat Moares University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :