اولویت بندی مکانی مناطق تحت حفاظت با استفاده از الگوریتم شبیه سازی تبرید (منطقه مورد مطالعه: استان مازندران)
محل انتشار: فصلنامه آمایش فضا و ژئوماتیک، دوره: 26، شماره: 3
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 110
فایل این مقاله در 32 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HSMSP-26-3_007
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1403
چکیده مقاله:
گسترش جمعیت انسان ها، ایجاد شهرها و روستاها، ساختن پل، جاده و سدها از عوامل تخریب و تهدید زیستگاه گونه های جانوری و گیاهی هستند. حفاظت زیستگاه گونه ها یکی از راه های نگه داری آن ها در برابر عوامل تهدیدکننده و جلوگیری از انقراض آن هاست. مناطق تحت حفاظت شامل چهار بخش اثر طبیعی ملی، مناطق حفاظت شده، پناهگاه حیات وحش و پارک ملی است. هدف از این پژوهش، انتخاب مناطق تحت حفاظت جدید جهت حفاظت شش گونه پستاندار استان مازندران با استفاده از الگوریتم شبیه سازی تبرید است. جهت تهیه لایه پراکنش گونه ها از روش حداکثر آنتروپی(maxent) استفاده شد. در این پژوهش تاثیر پارامترهای مختلف ازجمله BLM، SPF، اهداف حفاظتی متفاوت (۳۰ درصد، ۴۰ درصد ، ۵۰ درصد و ۶۰ درصد حداقل مساحت در نظر گرفته شده برای حفاظت هرگونه)، در فرایند انتخاب مناطق تحت حفاظت، موردمطالعه و بررسی قرار گرفت. با بررسی چهار سناریوی مختلف، جهت حفاظت شش گونه پستاندار، نتایج به دست آمده نشان داد که مناطق تحت حفاظت موجود (منطقه حفاظت شده شش رودبار، منطقه حفاظت شده اساس، منطقه حفاظت شده هزارجریب، پناهگاه حیات وحش دودانگه، پارک ملی پابند و پارک ملی کیاسر)، ازنظر دستیابی به اهداف حفاظتی کارایی خوبی ندارند. همچنین مناطق تحت حفاظت موجود هم پوشانی کم تر از ۵۰ درصد با مناطق تحت حفاظت جدید را نشان داد. طبق نتایج حاصل شده در این پژوهش، می توان خلاهای حفاظتی موجود را شناسایی و جهت تکمیل کردن این خلاها، مناطق حفاظتی جدید را معرفی کرد.
کلیدواژه ها:
Simulation Annealing algorithm ، protected areas ، Mazandaran Province ، Spatial prioritization ، الگوریتم شبیه سازی تبریدی ، مناطق تحت حفاظت ، استان مازندران ، اولویت بندی مکانی
نویسندگان
سمیره قربانی
Student of Tarbiat Modares University of Tehran
مهران شایگان
Assistant professor and faculty member of the Department of Remote Sensing and Geographical Information System, Tarbiat Modares University, Tehran
جلال کرمی
Department of Remote Sensing and Geographic Information System,Faculty of Humanities, Remote Sensing, Tarbiat Modares University, Tehran.
سید محمود قاسم پوری
Department of Environmental Science, Faculty of Natural Resources & Marine Sciences, Tarbiat Modares University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :