تاثیرات اقتصادی تحریم های مالی بر اقتصاد ایران

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 198

فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ECOR-22-4_003

تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403

چکیده مقاله:

تحریم های مالی از دیر باز، یک ابزار قدرتمند برای حصول کشورها به اهداف سیاسی و تامین منافع شان بوده است . کشورها معمولا زمانی از تحریم  های اقتصادی استفاده می  کنند که قصد دارند کشور هدف را مجبور کنند تا سیاست  های خاصی را که مورد قبول کشورهای تحریم کننده نمی  باشند، تغییر دهند . دامنه تاثیر تحریم  های مالی، ممکن است بسیار فراتر از محدوده اقتصاد یک کشور باشد؛ به  طوری  که می  تواند علاوه بر وارد کردن ضربه بر پیکره اقتصاد، بر سیاست و فرهنگ و رفاه اجتماعی کشور هدف نیز اثر منفی بگذارد . کشور ایران نیز همواره تحت فشار تحریم  های بسیاری بوده است . بنابراین، به  دلیل تحریم  های بسیاری که در طول سال  ها بر ایران اعمال شده است، همواره دغدغه بسیاری از اقتصاددانان این بوده است که این تحریم  ها بر اقتصاد کشور چگونه اثر می  گذارد . ابعاد اقتصادی و حقوقی تحریم  ها و همچنین تنوع آنها، ارزیابی دلالت  های مرتبط با تحریم بر متغیرهای کلان اقتصادی را دشوار می  سازد . لذا در این پژوهش، به تحلیل و بررسی اثر تحریم  های مالی بر متغیرهای کلان اقتصادی با استفاده از یک مدل خود رگرسیون برداری بیزی با تابع پیشین جستجوی تصادفی انتخاب متغیر در مدل  های خود رگرسیون برداری طی دوره زمانی ۱۳۹۹-۱۳۸۳پرداخته شده است . متغیرهای منتخب مورد بررسی در تحقیق، شامل شاخص فشار بازار ارز، سرمایه  گذاری  های ثابت، شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی، صادرات، واردات، تولید ناخالص داخلی، وام  های بانکی معوق به بخش خصوصی، پایه پولی و بدهی خارجی کشور است . برای تحلیل بهتر نتایج حاصل از مدل بیزین ور، یک مدل خود رگرسیون برداری نیز برآورد، و سپس برای هر دو مدل، به تشکیل تابع واکنش آنی پرداخته شده، و در نهایت، نتایج حاصل از هر دو مدل، با استفاده از تابع واکنش آنی، بررسی و مقایسه شده است . نتایج بیانگر آن است که مدل بیزین ور، دارای نتایج منطقی  تر و با پراکندگی کمتری نسبت به مدل خود رگرسیون برداری است؛ به  طوری  که نتایج حاصل از مدل خود رگرسیون برداری، دارای تضاد آشکاری با مطالعات تجربی و پیش بینی  های تئوری بوده، و علت آن، وجود پارامترهای فراوان و کاهش درجه آزادی مدل است، که باعث پایین آمدن دقت برآورد و همچنین پراکندگی تابع واکنش آنی می شود؛ اما مدل های بیزین ور، با منقبض نمودن مدل، این مشکل را رفع کرده و دقت برآورد را بالا می برند.

کلیدواژه ها:

Financial sanctions ، Bayesian VAR model (Bayesian vector regression) ، Prior SSVS function ، macroeconomic variables ، تحریم های مالی ، مدل ور بیزی (خود رگرسیون برداری بیزی) ، تابع پیشین جستجوی تصادفی انتخاب متغیر در مدل های خود رگرسیون برداری ، متغیرهای کلان اقتصادی

نویسندگان

لیلا ترکی

Assistant Professor of Economics, Faculty of Administrative Sciences and Economics, University of Isfahan

باران مظاهری

M.A. in Economics, Department of Economics, Faculty of Administrative Sciences and Economics, University of Isfahan

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ayunku, P. E., & Markjackson, D. (۲۰۲۰). “Impact of External ...
  • Azarbaijani, Karim, Tayibi, Seyyed Kamil, & Safa Alekh, Halimah. (۲۰۱۴). ...
  • Dizaji, S. F., Lis, P., Murshed, S., & Zweiri, M. ...
  • Efing, M., Goldbach, S., & Nitsch, V. (۲۰۱۸). Freeze! Financial ...
  • Laudati, D., & Pesaran, M. H. (۲۰۲۱). Identifying the Effects ...
  • Laman, K. (۲۰۲۰). Comparative Analysis of Financial Sanctions Against Russia ...
  • Doi: ۱۰.۲۹۲۵۲/epj.۲۰۲۱.۱۵۳۷۷.۲۱۴۱ (in Persian) ...
  • Shakri, Abbas. (۲۰۱۴). Macroeconomics. Tehran: Rafee Publications (in Persian) ...
  • Sashi, S., & Bhavish, S. (۲۰۱۹). “Macroeconomic Implications of US ...
  • Yelena, T., & Faryal, Q. (۲۰۱۶). “Global Oil Glut and ...
  • Ziai Bigdeli, Gholami, Tahmasebi Boldaji. (۲۰۱۳). “Investigating the Effect of ...
  • نمایش کامل مراجع