مقایسه ساخت دو حکایت تمثیلی از مثنوی و الهی نامه (التماس کردن همراه عیسی از او زنده کردن استخوان را)
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های ادبی، دوره: 7، شماره: 29
سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 82
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_LIRE-7-29_002
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403
چکیده مقاله:
جلال الدین محمد مولوی برای ارائه معارف والای عرفانی خود از ظرف حکایتهای تمثیلی بهره می جوید تا پیامهای عمیق و دشواریاب مثنوی را برای مخاطب آسان و عینی سازد. او برای این منظور بیشتر به سراغ قصه هایی می رود که در اذهان مردم سابقه دارد اما از قصه ماخذ حکایتی می سازد که مورد نظر خود اوست و پیام او را در بر دارد. او در داستانسرایی نیز درایتی شگرف داشته و گاهی عناصر داستانی را در حد رقابت با داستان نویسی جدید متناسب با ظرفیت حکایتها به کار گرفته است. در این پژوهش عناصر داستانی با روش مقایسه ای در دو حکایت مثنوی و الهی نامه عطار با عنوان «التماس کردن همراه عیسی از او زنده کردن استخوان را...» مورد بررسی قرار می گیرد با این هدف که موارد قوت و ضعف هر یک از دو حکایت نشان داده، و چگونگی استفاده از عناصری همچون طرح و پیرنگ، شخصیت، گفتگو، زاویه دید، صحنه پردازی، زمان، مکان، گره افکنی، گره گشایی و درونمایه حکایتها به صورت مقایسه ای بررسی و تحلیل شود.
کلیدواژه ها:
Keywords: Masnavi of Maulavi ، Adverbial Narratives in Literature ، Elahinameh of Attar ، Narration in Persian Literature. ، کلیدواژه ها: مثنوی مولوی ، حکایت تمثیلی در ادبیات ، الهی نامه عطار ، داستانسرایی در ادبیات فارسی.
نویسندگان
مریم خلیلی جهان تیغ
دانشگاه سیستان و بلوچستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :