مدل سازی کمی و کیفی سیستم پویای مخزن سد چند منظوره با استفاده از نرم افزار Vensim به روش شبیه سازی احتمالی
محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 18، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 102
فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEG-18-2_003
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403
چکیده مقاله:
بر اساس شرایط آب و هوایی ایران و کمبود منابع آبی، طرح های سدسازی اهمیت ویژه ای در توسعه و پیشرفت کشور دارند. مدیریت منابع آبی بر اساس پویایی سیستم ها قادر است سیستم های پیچیده منابع آب را شبیه سازی نماید. این مدل در شبیهسازی منابع آب دارای قابلیتهای مختلف از قبیل افزایش سرعت در توسعه مدل، قابلیت توسعه گروهی مدل، ارتباط موثر با نتایج و افزایش اعتماد به مدل در اثر مشارکت کاربر میباشد. در این تحقیق مدل سیستم پویای سد چند منظوره کمشک واقع در استان هرمزگان به روش شبیه سازی احتمالی، شبیهسازی شده است. هدف از این مدلسازی تحقق نیازهای مختلف از سد (شرب، محیط زیست، صنعت و کشاورزی) پیش از ساخت آن و بررسی شرایط کیفی مخزن میباشد. مطالعه نتایج مدل سازی کمی پس از محاسبه درصد سالانه و ماهانه تامین حجمی و زمانی نیازهای مختلف و منبع تامین آن ها انجام گرفت. نتایج حاکی از آن است که درصد تامین حجمی نیازهای شرب، محیط زیست، صنعت و کشاورزی سد به ترتیب ۹۵/۵۳، ۹۵/۰۲، ۹۴/۱۸ و ۹۳/۱۴ درصد می باشد و درصد تامین زمانی نیازهای شرب، محیط زیست، صنعت و کشاورزی به ترتیب ۹۵/۱۹، ۹۴/۹۴، ۹۳/۶۷ و ۹۲/۱۹ درصد می باشد که همگی در محدوده قابل قبول وزارت نیرو می باشند. مدل سازی کیفی سد برای بدبینانه ترین حالت ممکن با هدایت الکتریکی رواناب ۳۰۰۰ و دبی پایه ۱۰۰۰۰ میکروموس بر سانتیمتر انجام گردید که بر این اساس حداکثر هدایت الکتریکی مخزن ۱۱۹۰۰ میکروموس بر سانتیمتر محاسبه گردید. بر اساس این پژوهش مشخص گردید، با مدلسازی بر اساس شاخصهای ارزیابی مدل شامل درصد تامین حجمی و درصد تامین زمانی نیازهای مختلف، به راحتی می توان اثر سیاستهای بهرهبرداری و مدیریتی را بر نحوه تعیین و تخصیص کمی، کیفی منابع آب مشاهده و بهینهترین تصمیم را اتخاذ نمود.
کلیدواژه ها:
quantitative dam modeling ، qualitative dam modeling ، multipurpose dams ، dynamic system ، Vensim software. ، مدل سازی کمی سد ، مدل سازی کیفی سد ، سدهای چند منظوره ، سیستم پویا ، نرم افزار Vensim
نویسندگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :