بررسی کیفیت آب رودخانه کرج بر اساس مطالعه بزرگ بی مهرگان کفزی
محل انتشار: مجله بوم شناسی آبزیان، دوره: 14، شماره: 3
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 24
فایل این مقاله در 21 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAEJ-14-3_002
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1403
چکیده مقاله:
یکی از روش های مناسب جهت تعیین سلامت و تاثیر فعالیت های انسانی بر کاهش کیفیت رودخانه ها، ارزیابی آن ها با استفاده از جمعیت ماکروبنتوزها به عنوان شاخص آلودگی آب می باشد. در این مطالعه تنوع و فراوانی ماکروبنتوزهای رودخانه کرج مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه در۴ ماه مرداد، شهریور، مهر و آبان و در ۶ ایستگاه در سال ۱۴۰۱ انجام شد. نمونه برداری با استفاده از دستگاه سوربر با سطح نمونه برداری ۳۰×۳۵ سانتی متر و سه تکرار در هر ایستگاه انجام و به آزمایشگاه منتقل شد. همچنین شاخص های تنوع شانون-وینر و شاخص های زیستی هیلسنهوف، BMWP، EPT، درصد خانواده غالب و غنای گونه ای در همه ایستگاه های مورد مطالعه محاسبه گردید. در مجموع ۱۴ خانواده از بزرگ بی مهرگان کفزی، متعلق به ۷ راسته و ۴ رده شدند. در تمامی ایستگاه ها خانواده Baetidae از راسته Ephemeroptera غالب بود. بیشترین تنوع در ماه مرداد مشاهده شد. در کل شاخص های تنوع در ایستگاه های بالادست رودخانه بیشتر از پایین دست بود. شاخص درصد خانواده غالب بیشترین فراوانی مربوط به خانواده Baetidae و حدود ۷۲ درصد شاخص EPT در تمامی ایستگاه ها مربوط به سه ایستگاه بالادست سد بود. شاخص BMWP تمام ایستگاه ها را در طبقه خیلی بد و آلودگی شدید قرار داد. شاخص هیلسنهوف ایستگاه پل خواب را در رتبه ی خیلی خوب (امکان آلودگی بسیاراندک) ، ایستگاه های آسارا، سیرا، وینه و پورکان را در طبقه بندی کیفیت خوب (احتمال مقدار آلودگی آلی) و ایستگاه آدران را نیز در رتبه ی مناسب (آلودگی آلی نسبتا قابل ملاحظه) ارزیابی کرد. شاخص شانون تمامی ایستگاه ها را در وضعیت نسبتا آلوده تشخیص داد. در مجموع شاخص زیستی هیلسنهوف شاخص مناسبی برای ارزیابی کیفیت رودخانه کرج می باشد و طبق این شاخص، رودخانه کرج در وضعیت کیفی متوسط قرار دارد.
کلیدواژه ها:
Karaj River ، Bioindicators ، Benthic macroinvertebrates ، Water quality index ، رودخانه کرج ، شاخص زیستی ، درشت بی مهرگان کفزی ، شاخص کیفیت آب
نویسندگان
عیسی سلگی
Malayer University
فاطمه منصورقناعی
Malayer University
داود محمدرضایی
Malayer University
نفیسه حسنی
Department of Environmental Protection of Alborz province
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :