فراتحلیل اثر مقادیر مختلف کودهای دامی، شیمیایی (نیتروژن) و زیستی بر برخی صفات کمی و کیفی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 16، شماره: 3
سال انتشار: 1404
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 118
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-16-3_004
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
این مسئله که چگونه می توان مطالعات پژوهشی مستقل از یکدیگر را گرد هم آورد و تفسیر کرد، یک سوال اساسی و مهم در همه علوم است. استفاده از تکنیک فراتحلیل به پژوهشگران این امکان را می دهد که در مقایسه با یک مطالعه و یا مداخله واحد یا منفرد به شناختی بیشتر از پدیده های مورد نظر برسند. جنس آویشن (Thymus) از خانواده نعناعیان (Lamiaceae) دارای بیش از ۲۱۵ گونه در جهان است که ۱۸ گونه آن در ایران شناسایی شده است. آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) گیاهی چند ساله، بوته ای، پوششی، نیمه همیشه سبز و بومی منطقه اروپا و مدیترانه بوده و از قدرت سازگاری محیطی گسترده ای برخوردار است. در سال های گذشته، مطالعات زیادی روی گیاه آویشن صورت گرفته است که گاه نتایج متناقضی نیز داشته اند. بدینمنظور مقالهها، گزارشهای پژوهشی و پایاننامههای دانشجویی با استفاده از واژههای کلیدی مرتبط با صفات مهم کمی و کیفی آویشن مرور شد. پس از کنترل کیفی، از میان ۲۵۰ مقاله، تعداد ۶۰ مقاله فارسی و ۲۸ مقاله انگلیسی انتخاب گردید و در نهایت، ۱۵ مقاله با ۵۳ اندازه اثر برای مقادیر مختلف کود های گاوی و ۴۹ اندازه اثر برای کودهای شیمیایی و زیستی بر صفات، وزن خشک، درصد اسانس و عملکرد روغن ثبت و مورد تجزیه فراتحلیل قرارگرفت. نتایج فراتحلیل نشان می دهد که مطالعات اثر ۳۰ تن کود گاوی در هکتار با اندازه اثر (۵۰۲/۰ =g) برای وزن خشک و (۴۸۲/۰ =g) برای عملکرد روغن افزایشی و مثبت بودند و با اطمینان ۹۹ درصد (۰۱/۰≥P) برای صفات ذکرشده معنی دار شدند. این مطالعات براساس شاخصI۲ برای وزن خشک (۴۸/۷۹ =I۲) و برای عملکرد روغن (۷۹/۸۶ =I۲) ناهمگن بودند و پس از رسم نمودار قیفی و انجام آزمون بگ و مازومدار، تقارن و عدم خطای انتشار آن ها مشاهده گردید. و نتایج به دست آمده قابل توصیه می باشد. مطالعات اثر کود شیمیایی (نیتروژن) فقط بر افزایش عملکرد وزن خشک با اندازه اثر (۶۱۴/۰=g) افزایشی، مثبت و معنی دار شده است (۰۱/۰≥P). این مطالعات براساس شاخصI۲ برای وزن خشک (۷۹/۹۳ =I۲) ناهمگن بودند و پس از رسم نمودار قیفی و انجام آزمون بگ و مازومدار، تقارن و عدم خطای انتشار آن ها مشاهده گردید و نتایج به دست آمده قابل توصیه می باشد. مطالعات اثر کود های زیستی به ترتیب با اندازه اثر (۷۸۹/۰=g) بر وزن خشک، (۷۷۳/۰=g) بر عملکرد روغن و (۵۹۳/۰=g) بر درصد اسانس تاثیر افزایشی و مثبت داشتند و معنی دار شده است (۰۱/۰≥p). این مطالعات براساس شاخصI۲ برای عملکرد روغن (۳۴/۸۳ =I۲) و درصد اسانس (۷۱/۷۷ =I۲) ناهمگن و متقارن بودند و خطای انتشار نداشته و نتایج آن قابل توصیه می باشد. صفاتی که معنی دار نشدند یا مطالعات آن ها از تقارن برخوردار نبودند، در همه تیمارهای مورد بررسی نیاز به انجام مطالعات با دقت بالاتر برای توصیه دارند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حوا محمودی اصل
گروه علوم کشاورزی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
محمود مختاری
گروه علوم کشاورزی ، واحد قاینات، دانشگاه آزاد اسلامی، قاینات، ایران
رضا صدرآبادی حقیقی
گروه علوم کشاورزی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
مهدی الهی ترشیزی
گروه علوم کشاورزی ، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :