ملاحظاتی در ساختار ساقی نامه با تاکیدبر دو نمونه گذشته و معاصر

سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 75

فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_LIRE-3-12_005

تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403

چکیده مقاله:

ساقی نامه و مغنی نامه را در یک نگاه کلی می توان «شعر میخانه ای» گفت، به ویژه از قرن نهم تا دوازدهم هجری از « ژانر»های پرطرفدار شعر فارسی بوده و نمونه کامل و مفصل آن بیشتر در قابل مثنوی بحر متقارب سروده شده است. این نوع شعر امکان خوبی به شاعر می داده است تا به بهانه می و میخانه و مستی، فارغ از محدودیتها و ممنوعیتها ، ناگفتنیهای روزگار خود را در قالب نکوهش روزگار و اهل آن برزبان آورده و ای بسا یاد کرد او از می و میخانه و ساقی، بهانه ای بوده برای اعتراض و انتقاد از آنچه او نمی خواهد و ناروا می پندارد! از این منظر، ساقی نامه شعری اجتماعی، آرمانخواهانه و بلکه شورشگرانه است. در این مقاله، ابتدا به تعریف و بررسی ساختار و ویژگیها و زمینه سرایش این نوع شعر پرداخته می شود و سپس در ادامه با اشاره به سابقه آن در شعر فارسی، یک نمونه پیشین از ظهوری ترشیزی ( به جهت تفصیل و ساختار کامل آن) با یک نمونه معاصر از هوشنگ ابتهاج بررسی و مقایسه خواهد شد.

کلیدواژه ها:

Key words: Saqiname (drinking song) ، Persian Poetry ، Wine ، Moshani ، Zuhuri ، Ebtehaj. ، کلید واژه: ساقی نامه ، شعر میخانه ای ، ظهوری ترشیزی ، هوشنگ ابتهاج .

نویسندگان

منوچهر جوکار

دانشگاه شهید چمران هواز

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابتهاج، هوشنگ ( ه ا .. سایه )؛ سیاه مشق، ...
  • صفا ، ذبیح الله؛ تاریخ ادبیات در ایران ( ج ...
  • _________ ؛تاریخ ادبیات در ایران (ج ۲/۵ )، چاپ سوم، ...
  • ________ ؛ تاریخ ادبیات در ایران (ج ۲/۵ )، چاپ ...
  • فخرالزمانی قزوینی، ملا عبدالنبی، تذکره میخانه، با تصحیح و مقدمه ...
  • گلچین معانی، احمد؛ تذکره پیمانه، چاپ اول، تهران: کتابخانه سنایی، ...
  • محجوب ، محمد جعفر؛ مقاله «ساقی نامه – مغنی نامه» ...
  • نمایش کامل مراجع