واکاوی ساختار اسطوره ای سفر «قهرمان درون» قصه بهرام و گل اندام با تکیه بر نظریه جوزف کمپبل، پیرسون و کی مار
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 20
فایل این مقاله در 31 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CGLMO-8-33_010
تاریخ نمایه سازی: 10 دی 1403
چکیده مقاله:
شباهت ساختار اسطوره و قصه به پیدایی نظریه های منجر شده است که بر مبنای آنها میتوان عناصر تکرارشونده میان اساطیر و قصه ها را کشف و تحلیل کرد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و بر اساس چارچوب نظری تحلیل روان شناختی کهن الگویی کارول. اس. پیرسون و هیو.کی مار در نظریه «بیداری قهرمان درون» و در بستر نظریه «سفر قهرمان» جوزف کمپبل تلاش کرده است روند سفر «قهرمان درون» در قصه «بهرام و گلاندام» را واکاود. پژوهشگران تلاش می کنند تا ضمن بررسی روند سفر قهرمان درون، چگونگی تجلی کهنالگوها را در مراحل سفر تحلیل کنند تا نشان دهند قهرمان قصههای عامه نیز همچون شخصیت های هشیوار با تجلی این کهن الگوها می توانند در فرایند تفرد گام نهند و سفر قهرمانی را پیش گیرند. از تحلیل ساختار اسطورهای این قصه چنین برمیآید که قصه با بهره از سه مرحله «عزیمت»، «تشرف» و «بازگشت»، زمینه را برای ظهور کهنالگوها فراهم میسازد. قهرمان نیز سفر خود را با ترک خانه و کهنالگوی «جستوجوگر»آغاز میکند و در روند سفر بنا بر موقعیتهای داستانی، کهنالگوی درون قهرمان با دگردیسی مواجه میشود و سایر کهنالگوها پدیدار میشوند. تغییر کهنالگوی درون قهرمان سبب نمودهایی در کنشهای بیرونی شخصیت میشود. بارزترین کهن الگوهای بهرام، «عاشق»، «جستوجوگر» و «جنگجو» است که درنهایت، با تشکیل خانواده که بهنوعی «بازگشت» به محیط خانه است کهن الگوی «حاکم» بیدار می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد قصه «بهرام و گلاندام» ساختاری اسطوره ای دارد و بهدلیل رویکرد روان شناختی خود بر پایه نظریات کهن الگویی قابل تحلیل و انطباق است.
کلیدواژه ها:
folk literature ، mythical structure ، hero within journey ، Bahram and Golandam ، Children's Literature history. ، ادبیات عامه ، ساختار اسطورهای ، سفر قهرمان درون ، بهرام و گل اندام ، پیشینه ادبیات کودک
نویسندگان
نگین صدری زاده
PhD Candidate of Shahid Bahonar University, Kerman, Iran.
محمود مدبری
Professor of Persian Language and Literature, Shahid Bahonar University, Kerman, Iran
محمدرضا صرفی
Professor of Persian Language and Literature, Shahid Bahonar University, Kerman, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :