گونه شناسی آوازها و ترانه های محلی سنگسر
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 2
فایل این مقاله در 38 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CGLMO-9-41_003
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1403
چکیده مقاله:
این نوشتار درپی بررسی گونههای کارکردی شعر و موسیقی محلی سنگسر است که این موسیقی در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور در سال۱۳۹۰ به ثبت ملی رسیده است. سنگسر یکی از شهرستانهای استان سمنان که درواقع محل اسکان خانوار ایل سنگسر در زمان قشلاق است، امروزه به مهدیشهر تغییر نام یافته است. موسیقی محلی بخشی از فولکلور سنگسر است که شامل آوازها و ترانههای محلی و همچنین قطعات اجرایی با ساز نی است که به دلیل استفاده چوپانها در سنگسر رواج یافته است. به منظور جمعآوری و بررسی آوازها و ترانهها ضمن کسب اطلاعات درمورد یافتن افراد پیشکسوت جهت حفظ اصالتهای موسیقایی اهتمام شده است که بدین منظور به مصاحبه و ضبط نمونه های موسیقایی اقدام شده است. این نوشتار با روشی توصیفی تحلیلی به گونهشناسی آوازها و ترانههای سنگسری از منظر کارکردی پرداخته است. نتایج نشان میدهد آوازها و ترانههای محلی سنگسری شامل گونههای متنوع سرور، اشعار تغزلی، اشعار کار (که مرتبط با کوچ به ییلاق و قشلاق است) و پاس داشت یاد قهرمانان محلی و دلاوری های آنان است. بیشترین بسامد را ترانههای تغزلی و پس از آن ترانههای آیینی به ویژه اشعار عید نوروز به خود اختصاص داده است.
کلیدواژه ها:
Typology ، popular literature ، poetry ، song ، music ، Sangesar. ، گونه شناسی ، ادبیات عامه ، شعر ، ترانه ، موسیقی ، سنگسر.
نویسندگان
پویان آزاده
دانشکده موسیقی دانشگاه هنر، تهران
شمسی پارسا
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سمنان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :